В последно време електрическите автомобили стават все по-популярни. Ако преди години на ток се движеха само мънички колички, способни да изминат няколко десетки километра, то днес вече почти всеки бранд има електрически автомобил, който  изминава стотици километри с едно зареждане. Не са единици вече и електрическите суперкарове, като последният носи името Ford Lithium Mustang EV и е доста специален.

 

 

Премиерата на проекта е дело на Ford и Webasto се състоя преди броени часове по време на SEMA (Specialty Equipment Market Association) в Лас Вегас и за сега не е ясно кога и дали ще се появи в серийно производство, но факт - колата на щанда на Ford е истинска, а не ботафорен макет. Целта на Ford е да демонстрира силата и потенциала на електрическите си автомобили, които планира да произвежда за в бъдеще. Вече знаем, че през 2020 се очаква премиерата на електрически SUV от марката, както електрическа версия на пикапа Ford F-150.

 

 

Ford Lithium Mustang EV има dдвигател с 900к.с. и 1355Nm въртящ момент. Страховити параметри, които нямаме търпение да видим в действие. На теория този звяр ще ускорява по-бързо от бързият Mustang с двигател с вътрешно горене.  

 

 

Една от основните причини любителите на бързи спортни автомобили да не избират електрически е липсата на многостепенна скоростна кутия в тях. При електричките имате само газ и спирачка, като двигателят или получава ток или не - няма степени и няма предавателни числа. Това е ясно и на Ford, които са предвидили електрическият Mustang да има 6-степенна скоростна кутия Getrag.