След месеци на спекулации и кратки тийзъри от Volkswagen най-накрая представиха впечатляващия електрически автомoбил Pikes Peak. Концептуалният модел има спортен дизайн и аеродинамика, чиито основен акцент е достигането на максимална скорост на движение. Резултатите на финалната версия на Pikes Peak дори надхвърлят първоначалните очаквания на VW. Пълното име на модела е I.D R Pikes Peak, а първата публична демонстрация ще стане факт на ежегодната надпревара "Race To The Clouds", която ще се проведе на 24 юни. 

 

 

Основната цел на VW Pikes Peak ще е подобряването на сегашния рекорд поставен от електрически автомобил за финиширане в рамките на 8:57.118 минути. Суперавтомобилът има по-лек корпус (1133кг.) от първоначалните прототипи и осигурява максимална мощност от 680 конски сили. Системата за захранване на машината включва два електрически двигателя и допълнителна литиево-йонна батерия, която съхранява енергията. Интересното е, че около 20% от необходимата енергия се генерира при движението на VW Pikes Peak.

 

 

Най-впечатляващата характеристика на новия електрически автомобил е факта, че може да ускори от 0 до 100 км/ч. за едва 2.25 секунди. По този начин VW Pikes Peak превъзхожда по този показател електрическите болиди от Formula E, както и тези във Formula 1. От Volkswagen се надяват с подобни постижения да убедят потребителите, че EV автомобилите също могат да демонстрират впечатляваща бързина и ускорение. Много от технологиите на VW Pikes Peak ще се използват в бъдещите електромобили на компанията.

 

 

Още от Digital: Електрическите автомобили, които очакваме на пазара до пет години