Electronic Arts (ЕА) са водещ разработчик на спортни игри, които разширяват агресивно портфолиото си с мащабна сделка. Компанията се е съгласила да придобие Codemasters, които са друго популярно студио за игри сред геймърите. Основният приоритет на сделката е да превърне EA в по-сериозно име в сегмента на игрите с автомобилни състезания.

Привилегията да купят Codemasters, които са известни със заглавия като  Dirt и Grid Rally, както и поредица от Formula 1 игри ще коства на EA сума в размер на $1.2 млрд., съобщава TheVerge. Ако всичко върви по план се очаква регулаторите да дадат своето одобрение за реализиране на сделката преди края на първото тримесечие на 2021г.

Съгласно параметрите EA ще платят $7.98 за всяка единична акция на Codemasters. Представителите на борда на директорите на английският разработчик вече са дали съгласието си за придобиването. Официалното потвърждение за сделката слага край на доста любопитни събития, които се развиха около Codemasters през последните дни.

 

 

Причината е, че първоначално Codemasters са започнали преговори с друг разработчик на игри, a именно Take-Two Interactive Software. Това е компанията, която създава франчайза Read Dead. Първоначално двете страни са стигнали до споразумение сделката между тях да се реализира на стойност $971 млн.

Разговорите са стартирали още в края на предходния месец, като финалните параметри са били почти уговорени. След това, обаче се появява офертата на EA, която предлага повече от $200 млн. спрямо предложението на Take-Two Interactive.

В крайна сметка борда на директорите на Codemasters одобряват по-високата сделка и английският разработчик ще стане част от EA, чиято пазарна капитализация е около $40 млрд. Трябва да отбележим също, че сделката е най-голямото придобиване в историята на EA досега, които са известни в индустрията със своите FIFA и Star Wars базирани игри.

Компанията е собственик на Need For Speed франчайза, който вероятно вече ще бъде разработват заедно с Codemasters.

 

Още от Digital: ЕА потвърдиха, че разработват мобилна версия на Apex Legends