В средата на Октомври миналата година ви показахме премиерно преди всички останали смартфона Sony Xperia X Compact. За тези малко повече от 3 месеца екипът ни използваше умаленият флагман почти постоянно с една единствена цел – да можем в това свое видео ревю да споделим на база това преките си впечатления от живота на батерията по време на един почивен ден.

 

 

Когато се събудим сутрин почти винаги батерията на телефона ни е на 100%, защото преди лягане сме го включили в електрическата мрежа. Един съвет от нас – не правете така с повечето смартфони, защото животът на батерията се намалява значително следствие на презареждане. Новите модели от Sony Xperia X семейството обаче имат интелигентно зареждане което се оптимизира спрямо вашия сън. На база активността на телефона, то се учи, че ставате сутрин да речем в 9ч. Като алгоритъмът знае че в събота работите, а например в сряда почивате. Тоест не прави системата на база календарната работна седмица.  Телефонът се зарежда през нощта и стигайки 90% заряд, прекратява зареждането. В 8:30ч се активира отново и до 9ч постига 100% заряд.

 

 

Време е за ставане! При мен будилника звъни с песен - Happy на Pharrell Williams е идеалното начало на деня, първите 30 минути от който минават в музика, докато хапвам, пия кафе и оправям сутрешният си тоалет. Между другото звукът на телефона е стерео и е доста силен и чист. За този половин час, батерията е паднала с 2%. Денят продължава – следват 2 часа разговори, проверка на имейли и браузване в интернет. Процентите на батерията вече са 90. Пропуснахме да кажем, за изпитанието си днес сме увеличили яркостта на дисплея на максимум, а в паузите когато не използваме телефона, го оставяме с включен екран. Така за 30 минути се изразходва точно 1%.

 

 

Време е за обяд. С Xperia X Compact и Cast функцията му можете да прехвърляте безжично чрез Wi-Fi съдържание на Smart телевизора си. Така, че докато хапваме, ще изгледаме 2 епизода на „Двама мъже и половина”. Крайният резултат е 79% или иначе казано сериалът е изразходил 10%.

 

 

Сигурни сме, че сред вас има геймъри които играят поне по няколко часа игри на телефоните си. Избрали сме две по-тежки заглавия - Sniper fury и Monster Truck. Три часа игра си е едно добро изпитание не само за батерията, но и за Snapdragon 650 процесора и 3-те GB RAM. Игрите изискват постоянна връзка с интернет, което ни напомня да ви кажем, че от събуждането му Xperia X Compact е с постоянно включено 4G. 3 часа игра = на 35% от заряда на батерията.

 

 

Ежедневно снимаме с камерата на телефона си. Най-голямото изпитание за нея и респективно за батерията се казва 4K видео с включена светкавица. 10 минути от него + 50 снимки на максимална резолюция с автоматичен режим = 14%.

 

 

Останали са ни 30% заряд на батерията, би трябвало да са достатъчни, за да изгледаме дълъг цели 2.5 часа Full HD филм онлайн. След финалните надписи от батерията са останали точно 4% 

 

STAMINA

В повечето случаи смартфонът трябва да се изключи след минути. Но вие нямате време за зареждане предвид, че ще се излиза навън, а и нямаме под ръка външна батерия. Какво правим?!

 

 

Влизаме в настройки избираме Батерия и там активираме режима за пестене на енергия STAMINA. Оказва се, че с негова помощ ще имаме още достатъчно резерв за разговори и някои не толкова енергоемки приложения.