Вижте още видео ревюто: Huawei P20 Pro - Защо да изберем миналогодишен флагман смартфон с по-ниска цена
 

 

Това на екраните ви е Huawei P20 Pro – сигурно се чудите, защо ви го показваме, при положение, че е модел на почти година. Истината е, че днес технологиите, особено при флагман смартфоните е развита до такава степен, че топ моделите не остаряват бързо и са актуални много по-дълго време в сравнение с преди години. Показваме ви P20 Pro, защото единственото нещо което се е променило при него във времето е цената и то в полза на потребителите, защото днес последните поколения флагмани са много по-скъпи, което автоматично превръща P20 Pro в доста конкурентноспособен, защото идеално балансира между поносима цена и високо качество.

 

 

В първата част на тази статия. Спряхме поглед върху дизайна, използваните материали, цветовите разновидности, протекцията, дисплея и хардуера. В края споменахме, че вградените 128GB памет са достатъчни за снимки и видео които средностатистически потребител трупа в продължение на над година. Тук идва моментът да спрем поглед върху камерата на Huawei P20 Pro, която може да се нарече революционна, защото и до ден днешен е на топ позиция в различни класации, а в DxOMark едва сега Samsung Galaxy S10 Plus успя да го изравни по точки, а все пак говорим за почти година по-нов и по-скъп модел.

 

Техническите параметри на тройната Leica камера на Huawei P20 Pro са впечатляващи не само за времето си, но и днес. Основният сензор е 40MP, с размер 1/1.7" и апертура f/1.8. Той има оптична стабилизация и PDAF лазерен автофокус. Вторият е монохромен 20MP с апертура f/1.6 и 27мм ширина, а третият телефото 8MP с 3х оптично приближаване. Със сигурност обаче сухите цифри на техническите характеристики не са ви толкова интересни.

 

Тук ще ви покажем крайните резултати които постига камера в реални условия. За целта взехме смартфона на една красива фото разходка до Витоша, изкачвайки Черни Връх. Посредством кадрите на екраните си ще разберете, че белият и синият цвят могат да имат хиляди нюанси, стига да снимате с камерата на правилният смартфон.

 

 

Пробвайте да снимате срещу слънцето…резултатът определено няма бъде такъв. Повечето камери биха „изгорили“ всичко наоколо. Тук виждате и кадър с дълга експозиция от ръка при по-слаба околна светлина и осветен в далечината фон.

 

 

Камерата която използваме е със светлосила f/1.6. Видео, заснето без статив пък можете да намерите в ревюто над тази статия. Предната селфи камера също е на ниво и отново е дело на Leica - тя е широкоъгълна 26мм, с 24 MP и апертура f/2.0.

 

Батерията на Huawei P20 Pro е достатъчно надеждна. Li-Po акумулаторът е с 4000 mAh който по време на екстремните ни тестове с множество снимки при ниска температура се оказа достатъчен за ден и половина експлоатация. Това означава, че при стандартна работа, батерията ще ви бъде достатъчна за около 2 дни.

 

Използвайки специален софтуер за тест на батерии отчитаме, че ако работи постоянно с намалена до минимум яркост на дисплея и с изключен итернет, смартфонът може да издържи почти 30 часа, което е един много добър резултат. В комплект с Huawei P20 Pro върви специално бързо зярядно 4.5V/5A на 22.5W. С него за само 30 минути, можете да заредите батерията си от 0 до 58%.

 

И на финала на нашето видео ревю ще отбележим нещо което директно ще отговори на зрителското ви питане от малко по-рано.. В края на 2018г. и началото на 2019г., по-голямата част от флагман смартфоните струват около 2000лв. За никой не е тайна, че този скок в цената неминуемо се отразява на покупателните възможности на голяма част от потребителите при които заплатите за съжаление не са станали двойно по-високи.

 

Познавайки добре сегмента на смартфоните, можем да кажем, че макар и на почти година Huawei P20 Pro почти по нищо не отстъпва на най-новите, двойно по-скъпи модели, достатъчно красив е и в никакъв случай не изглежда демодиран, дори напротив – ако не знаете предварително, че е модел от началото на 2018г., по никакъв начин визията му не издава това. Така, чеако ви предстои покупка на нов смартфон от висок клас и не желаете на всяка цена да имате най-най-=новият модел, за наполовина по-малко пари, можете да се спрете върху P20 Pro. Друг е въпросът, че цената може да падне до 840лв, защото моделът е актуален в портфолиото и на трите родни телекома.