Meдицината е сфера, която е силно повлияна от еволюцията на технологиите. Научните разработки на учените са сериозно подпомогнати от навлизането на редица иновации. С всяка изминала година ставаме свидетели на впечатляващи постижения при диагностицирането и лечението на заболявания.

Ново изследване на специалисти публикувано в Nature Communications предлага ефективно лечение на хронична болка, като търси вдъхновение в старо лекарство за рак. Въпросният медикамент е избран след внимателни тестове на повече от 1000 различни молекули.

Учените фокусират вниманието си върху ген, който е известен с името "KCC2", който е в състояние да кодира молекула, допринасяща за изхвърлянето на хлоридни йони в невроните. Ниските нива на хлорид могат да предизвикат сигнализиране за болка.

Химичната структура на съединението показва висока ефективност при експресия на различни форми на хронична болка, съобщава NewAtlas.

 

 

Целите на изследването са свързани с проучването на експериментални съставки и съединения, които са били обект на проучвания от стари научни разработки. В конкретният случай учените откриват лекарството Kenpaullone, което е използвано като средство за лечение на рак преди десетилетия.

Медикаменти с подобно действие вече се използват за третиране на пациенти с мускулна дистрофия и болестта на Алцхаймер. Настоящата серия от експерименти показва, че лекарството намалява признаците на болка в различни модели и описва аналгетичния механизъм на съставката.

Учените ще продължат тестовете, тъй като смятат, че лекарството Kenpaullone крие голям потенциал за откриване на нови методи за лечение на хронична болка.

 

Още от Digital: Мини роботи обещават революция в лечението на рак