Европейският парламент отбеляза сериозен прогрес в гарантирането на сигурността на своите граждани в интернет, след като прие за първи път пакет от мерки в тази сфера, който трябва да бъде спазван стриктно от всички 28 държави-членки. Самите регулации налагат изискването компаниите, които оперират на тяхна територия да използват унифицирана система, която е достатъчно ефективна, за да се справи с атаките на хакерите. В случая ЕС визира всички компании, опериращи в една от следните шест категории: енергия, транспорт, банково дело, финансови пазари, здравеопазване и водоснабдяване, предаде Еngadget. 

 

Държавите-членки трябва да предоставят списък с бизнесите в тези сфери, които могат да бъдат определени като "критични", а всяка една от тях ще бъде длъжна да докладва за всеки проблем със сигурността, който възникне в нейната инфраструктура. Водещите технологични гиганти също ще трябва да се съобразят с новите мерки на ЕС и да бъдат изключително внимателни при изпълнението им, като в това число влизат Google, Microsoft, Facebook, Amazon, Dropbox и др. Tрябва да отбележим, че те също ще бъдат задължени да докладват за възникването на евентуални инциденти в сървърите им, за да се гарантира по-ефективна защита срещу хакери.

 

Всяка една от държавите-членки на ЕС ще трябва да си сътрудничи постоянно с останалите страни, като за целта се създава нова групировка, която ще се казва Computer Security Incidents Response Team (CSIRT). По този начин ще се задълбочи борбата с кибер престъпленията, както на регионално, така и на межнудародно ниво, а координирате им действия трябва да осигурят необходимата превенция срещу трансгранични нарушения на сигурността. В заключение ще отбележим, че тази концепция трябва да бъде одобрена от всички държави, но при този процес се очакват да бъдат внесени минимални промени.

 

Вижте три любопитни неща в Интернет, които може би не знаете