Технологичните иновации допринесоха за впечатляващи нововъведения в домовете и ежедневието на милиони хора от всяка точка на планетата. Смартфоните се превърнаха в преносими компютри, без които не можем и непрестанно ни предоставят информацията, от която се нуждаем. Умните джаджи в интелигентните домове ни вече могат да комуникират помежду си, да разбират гласови команди и да се адаптират към навиците на всеки член на семейството.

Развитието на IT сектора сред европейските държави също се развива с впечатляващи темпове. Вече ви съобщихме, че ЕС представи дигитална стратегия за лидерство в света на технологиите. Специален акцент в амбициозната програма ще има производството на полупроводници. Нова декларация, подписана от 17 държави-членки на ЕС описва механизми за съвместно сътрудничество в сферата на хардуера.

Специалният документ е само началото на дългогодишно партньорство, което ще оптимизира настоящите технологии и ще позволи да се създават усъвършенствани 2-нанометрови процесори. За да се подпомогнат усилията на 17 държави-членки ще бъде осигурено финансиране на ЕС в размер на внушителните €145 млрд., информира eetimes.eu.

 

 

Съвместният проект е фокусиран към подобряване на сътрудничеството, стимулиране на инвестициите и подобряване на настоящата верига от доставчици на компоненти. Идеята е осигурения капитал да обхване всеки един елемент от производството на полупроводници, включително проектирането на хардуера, тестовете с нови материали и др.

Европейските фондове в тази насока ще са съобразени с актуалните дигитални и екологични програми на ЕС.Държавите одобрили декларацията извеждат седем конкретни области, които ще са ключови за мобилизирането на всички заинтересувани в индустрията за реализацията на амбициозния проект.

Предвиденият бюджет от €145 млрд. ще бъде използван за целите на проекта в следващите две-три години. ЕС искат да се превърнат в световен лидер и да изпреварят САЩ и Китай в създаването на първите 2-нанометрови процесори в света.

Държавите-членки, които вече са чат от проекта са Белгия, Франция, Германия, Хърватска, Естония, Италия, Гърция, Малта, Испания, Холандия, Португалия, Австрия, Словения, Словакия, Румъния, Финландия и Кипър. На този етап няма индикация дали България ще се присъедини към инициативата през 2021г.

 

Oще от Digital: ЕС искат да въведат правото да бъдеш офлайн