Вече ви информирахме кои са най-бързите суперкомпютри в света. В момента подобни устройства се разработват предимно от САЩ и Китай, които водят помежду си ожесточена битка за създаването на по-мощна машина. Само след няколко години ситуацията може да се промени, тъй като ЕС планират да инвестират сериозни средства в този технологичен сегмент. Данните разкриват, че вече е одобрена сума от $1 млрд., която ще бъде инвестирана в производството на суперкомпютри, предаде BusinessInsider.

 

Новият проект се очаква да доведе до "редица социални ползи за гражданите на държавите-членки на ЕС". Представителите на Европейската Комисия обявиха, че стартират нова инициатива с името "EuroHPC", в която могат да се включват европейски компании и учени. Идеята е благодарение на техните усилия и знания да се ускори навлизането на нова серия модерни суперкомпютри на ЕС. Самата инвестиция ще  превърне устройствата в източник на икономически растеж.

 

 

Държавите-членки ще бъдат подканени на свой ред да допринесат за разработването на суперкомпютри със свои кадри и финансови средства. Ако всичко върви по план още до края на десетилетието се очаква ЕС да станат по-сериозен конкурент на САЩ и Китай в тази ниша. Сумата от $1 млрд. е само началото, тъй като са предвидени допълнителни инвестиции за разработване на подобни машини. Времето ще покаже дали ЕС могат да създадат най-мощния суперкомпютър.

 

Вижте как всеки град в ЕС ще осигурява безплатен достъп до Wi-Fi мрежи