Google изискват от своите хардуерни партньори да спазват различни изисквания, които им осигуряват лиценз за Android и свободен достъп до Google Play. Някои от тези правила се разследват от европейските регулатори и могат да станат причина за поредната рекордна глоба на компанията. ЕС не са доволни от факта, че производителите са задължени предварително да инсталират Google Chrome и Google Search като основен уеб браузър и търсачка в смартфоните. Ако не го направят рискуват да нямат достъп до Google Play, което със сигурност ще отблъсне потребителите.

 

Данните бяха потвърдени лично от комисаря по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер, която изрази мнение, че тази практика създава монополна позиция за компанията. Подобни изисквания са причината за доминацията на Google в сферата на интернет търсенето и екосистемата от услуги за Android. В крайна сметка това нарушава нормалната конкуренция и възпрепятства потребителите от възможността да използват друга търсачка или браузър различен от Google Chrome, предаде WashingtonPost. Много е вероятно EC да наложат нова финансова глоба на компанията.

 

Googlе ще могат да избегнат подобен сценарий, aко се съгласят да променят политиката си по този въпрос и да улеснят избора и смяната на алтернативни търсачки. ЕС полагат много усилия да защитават интересите на европейските граждани, дори ако това означава да се изправят директно срещу най-влиятелните IT компании. Google ще имат правото да обжалват сегашното обвинение, но преди това да се случи ще трябва да спазят препоръките на европейските регулатори. Времето ще покаже дали компанията въпреки опитите си няма отново да бъде сериозно санкционирана.

 

Oще от Digital: Google обжалваха рекордната глоба от €2.4 млрд. на ЕС