EC продължават активно да защитават личните интереси на европейските граждани и вече глобиха големите технологични компании с няколко рекордни финансови санкции. Регулаторите няма да толерират никакви прояви на нелоялна конкуренция, които вредят на свободата на потребителите или застрашават личните им данни. ЕС също така искат да се справят ефективно и с проблема свързан с големия брой електронни отпадъци. Вече ви съобщихме, че нов закон в ЕС може да накара Apple да използват USB Type-C конектор в iPhone.

 

Всъщност това е само една от инициативите, над които се работи. Според данни на GizChina вече се обсъжда въвеждането на изискване смартфоните да имат батерии, които могат лесно да се сменят. Със сигурност това ще се отрази на дизайна на водещите производители, които продължават да търсят начини да ни предложат ултратънки устройства с безрамкови дисплеи. ЕС виждат в тази идея няколко ползи за потребителите. Първата от тях е, че вътрешните компоненти на мобилните устройства ще бъдат по-лесно достъпни.

 

Ако даден потребител може лесно да смени батерията ще има как по-дълго да използва даден смартфон. Подобно решение ще допринесе в положителен план за редуцирането на електронния отпадък, който генерират държавите-членки. ЕС обмислят да създадат единна система, която да улесни връщането на неизползвани зарядни устройства и да помогне за по-бързото им рециклиране. Очаква се финалната версия на този план да бъде подложена на обсъждане от ЕС на високо равнище през следващите няколко седмици.

 

Още от Digital: ЕС представи дигитална стратегия за лидерство в света на технологиите