Регулаторните институции на ЕС многократно се проявиха като стриктен орган, който не се притеснява да критикува дори компании от ранга на Google, Facebook или Apple. Европейската комисия (ЕК) ще продължи да толерира всички мерки, които водят до установяване на здравословна конкуренция и максимални ползи за самите потреби. Вече се обсъжда възможността да се създаде универсално зарядно устройство, което да е съвместимо с всички смартфони на производителите на територията на ЕС.

 

Идеята не е нова и ЕК от десетилетие се опитва да промотира концепцията, тъй като вижда осезаемата липса на иновации по отношение на този ключов компонент на умните джаджи. Предложението се радва и на подкрепата на европейския комисар по въпросите за конкуренцията Маргрете Вестагер, която одобрява напълно сертифицирането на подобен стандарт. Неудобството на потребителите не е единствения фактор за въвеждането на единно зарядно устройство, информира VentureBeat.

 

 

В момента се генерират около 51 000 тона електрически отпадъци от стари зарядни устройства, което се превръща във все по-сериозен проблем. Нуждата от промяна на сегашната ситуация  ще бъде един от приоритетите за ЕС по отношение на технологичния сектор. Припомняме ви, че сега се използват USB Type-C, microUSB и Apple Lightning конектори за зареждане на смартфоните. ЕС тепърва ще проведат разговори с водещите производители, за да се намери общо решение, което е добро за всички страни.

 

Още от Digital: Защо не можем да използваме едно зарядно за всичките ни устройства