Смартфоните на водещите производители се продават на пазара с различна колекция от предварително инсталирани приложения. Това е част от стратегията на компаниите да промотират своите софтуерни решения и да разширят своята екосистема.

Големият проблем за потребителите е, че няма как да изтрият подобни приложения и заглавията ще продължат да заемат свободно пространство в смартфоните.

Другият недостатък е, че предварително инсталирания софтуер може да се използва за таргегиране на досадни реклами и нотификации на началния екран. ЕС изглежда са наясно със ситуацията и планират да въведат нови регулации, които ще принудят OEM производителите на смартфони да позволят потребителите да изтриват подобни приложения.

Тези възгледи са заложени в т.нар. "Digital Service Act", който предвижда различни законодателни мерки, предпазващи потребителите и контролиращи работата на технологичните компании в ЕС. Ако всичко върви по план предвижданите промени трябва да бъдат одобрени още преди края на годината, информира xda-developers.

 

 

Приемането на тази регулация на практика ще принуди производителите на устройства с Android да се съгласят с промените без да има как да се противопоставят на действията на ЕС. Трябва да отбележим също, че принципите заложени в Digital Services Act oбхващат и други ключови аспекти на мобилните услуги.

Специално внимание се обръща на агресивните методи, с които производителите събират информация за своите потребители. EС смятат, че има какво да се направи, за да се защитят правата на гражданите, като им се предостави повече свобода при избор на софтуер.

Любопитен параграф в предвиждания законопроект ще въведе нови изисквания срещу компании като Amazon и Google. Tехнологичните гиганти ще трябва да гарантират, че събираните от тях данни не се използват единствено за собствените им търговски дейности. Вместо това информацията трябва да бъде достъпна за други компании, изпълняващи сходна дейност.

Обсъжданията на Digtial Services Act предстоят в следащите седмици, като взетите решения ще важат единствено за европейския пазар.

 

Oще от Digital: ЕС ще накарат производителите да създават смартфони, които могат да се ремонтират лесно