Eвропейските регулатори създадоха голям брой проблеми на Facebook и Google през последната година и ще продължат да следят внимателно поведението на технологичните компании в ЕС. Антитръстовите органи на континента са доста активни във въвеждането на стриктни мерки, с които да гарантират неприкосновеността на гражданите и да ги предпазят в интернет. ЕС вече обсъждат предложение за създаването на новa дигитална платформа, чиято цел е да редуцира влиянието на големите технологични компании. 

 

Всъщност това е част от инициатива, която стартира през миналата година и е свързана с твърде големия контрол над информацията. който упражняват компании като Google, Facebook, Apple и Amazon. Данните обхващат не само активността ни в популярните им услуги и мобилни приложения, но също личните предпочитания и всички други неща, които споделяме в интернет, предаде VentureBeat. Tака например Google, Аmаzon и Facebook могат да окажат огромно влияние над начина, по който пазаруваме онлайн.

 

 

Предложението вече се радва на широка обществена подкрепа и цели да създаде единен дигитален пазар в Европа, който отстранява всички вредни практики в онлайн търговията. Водещият акцент ще е прозрачността и сигурността на потребителите, което ще накара големите компании да внесат сериозни промени в бизнес стратегиите си. Концепцията на ЕС е да се въведе стандарт, който да регулира още по-ефективно търсачките, магазините за приложения, онлайн търговците и сайтовете за резервация на услуги.

 

Oще от Digital: ЕС постанови, че снимките в Интернет могат да се споделят само с разрешението на автора им