Google могат да бъдат санкционирани с рекордна глоба от регулаторните органи на ЕС, заради нарушаване на антитръстовите закони и злоупотреба с доминиращата си позиция в пазара на смартфони. Европейската комисия (ЕК) е установила редица нередности свързани със стратeгията на Google и начина, по който принуждава потребителите да използват Google Search и Google Chrome. Компанията задължава водещите производители предварително да инсталират приложенията им, за да имат достъп до Google Play.  

 

Така се нарушава правото им на избор на конкурентни софтуерни решения на други разработчици. ЕС също така не са доволни от плащанията на Google до телекомуникационни оператори и производители, които ексклузивно инсталират Google Search. Aнтитръстовите органи твърдят, че компанията се противопоставя на възможността да продават смартфони с "модифицирани" версии на Android, които не използват приложенията на Google, предаде Bloomberg. 

 

Всичко това може да доведе до налагането на рекордна глоба в размер на внушителните €4.3 млрд. за компанията. Вероятно не знаете, но Google са отговорни за 30% от всички мобилни реклами в интернет. По този начин технологичният гигант генерира сума от порядъка на $40 млрд. извън САЩ всяка година, което се дължи на популярността на смартфоните с Android. Глобата е изчислена на базата на тази цифра и oпределено може да изостри значително отношенията между регулаторите на EС и Google.

 

Още от Digital: EC обвини Google, че ни принуждава да използваме Google Chrome и Google Search в Аndroid