Google отново станаха жертва на сериозна финансова глоба от Европейската Комисия (ЕК), която този път е в размер на €1.49 млрд. Обвинението е провокирано от нелоялни практики свързани с AdSense бизнеса на технологичният гигант в държавите-членки на ЕС. Припомняме ви, че Google вече бяха глобени с рекордните €4.3 млрд. през лятото на 2018г. и сега отново попадат в полезрението на регулаторните органи на континента, съобщава Engadget.

 

Европейският комисар по въпросите на конкуренцията, Маргретe Вестагер потвърди санкцията с мотива, че Google умишлено вредят на конкурентите им да предлагат своите услуги. Компанията нарушава антитръстовите закони на ЕС заради агресивният начин, с който се възползват от доминиращата си позиция в сферата на търсенето в интернет. Регулаторните органи смятат, че компанията умишлено ограничава своите конкуренти със системата си от договори за реклами в платформата AdSense.

 

 

Рекламната платформа притежава над 70% от онлайн маркетинг бизнеса в ЕС от десетилетие насам и продължава да бъде основен източник на приходи за Google. Самата глоба е изчислена на базата на годишните приходи на Google от посредничеството за рекламиране в европейската икономическа общност. Компанията обжалва някои от решенията, но въпреки това си сътрудничи с ЕС. Въпреки това през последните три години Google бяха глобени с общо €8.2 млрд.

 

Oще от Digital: EC иска да създаде онлайн платформа, с която да намали влиянието на Google, Facebook, Apple и Amazon