След тези мълнии, определено ще има десетки изгорели телевизори, компютри и домашни електроуреди. За щастие, в случая мълниите са просто ефектна част от видеото ни, но като цяло са природно явление, което е характерно и често срещано в България. Летните бури предстоят, но има една превантивна мярка, чрез която имате възможност да защитите своите устройства, свързани към електрическата мрежа. В това ревю екипът на Digital.bg ще разгледа три от тях, които са дело на световно известната марка EATON.

 

Protection Box 1

 

Ще започнем от най-малкото, което дори можете да носите със себе си по време на пътувания. Името му е Protection Box 1 и струва само 18лв. Ако искате разклонителят да е по-голям, можете да изберете още между Protection Box 5 и 8, като цифрата обозначава броя на гнездата, към които можете да свържете своите електроуреди.

 

 

Както знаем обаче, токовият удар може да дойде не само през захранващият кабел. По тази причина в долната част на Protection Box са разположени Tel@ и TV входове, които защитават телефонна или кабелна интернет линия и свързани чрез коаксиални конектори аудио и видео устройства. Ако не дай си Боже, електрическата ви мрежа е получила токов удар, използвайки Protection Box тя е защитена, но самият той е получил поражения. Това не трябва да ви притеснява, защото изгорелият защитен модул е консуматив и се сменя много бързо и лесно.

 

Protection Box 5

Да обърнем внимание и на по-големия Protection Box 5 - прави ли ви впечатление, че гнездата са доста по-различни като разпределение спрямо тези на обикновения разклонител. Това случвало ли ви се е? Какво правим…разклонител в разклонителя определено не е решение. В своя специален разклонител EATON са се погрижили гнездата да поберат едновременно дори най-нестандартните щепсели.

 

 

Тук едно голямо браво от нас за EATON. Към книжката с инструкции намираме и различни лепенки с помощта на които бързо се ориентираме кой контакт за кое беше…защото ако случайно изключим сървъра, търсейки щепсела на монитора…вече е проблем.

 

UPS 500VA, 650VA или 800VA

Това вече е различен клас продукт, който предлага на потребителите UPS защита от токов удар за по-сериозно оборудване + Eco функция. Това не значи, че при спиране на тока електроуредите в цялото ви домакинство ще могат да продължат да функционират часове наред. Но например настолният ви компютър ще продължи да работи от 20 до 30 минути, в зависимост от това кой от трите предлагани модела сте избрали – 500VA, 650VA или 800VA. И трите са напълно достатъчни за дома и офиса в случаи, когато сте започнали работният си проект и обикновено при внезапно спиране на тока, той се проваля.

 

 

Още повече, практиката показва, че в повечето случаи спиранията на тока продължават между 5 и 10 минути. Увеличаването на капацитета е с 30% спрямо UPS- ите от предишното поколение. Добрите резултати за автономна работа се постигат и благодарение на EcoControl функцията , която автоматично изключва всички периферни устройства, когато се спре основното защитавано устройство и това ви спестява пари от сметката за ток. Например когато изключим компютъра, автоматично ще изгаснат принтера и колонките, а след телевизора - домашното кино и събуфъра.

 

 

Друга функция която изпълнява това устройство е стабилизацията на напрежението. На много места, особено в малките населени места, има променливо напрежение, което се отразява пагубно на всякакви електроуреди – от домашни фризери и хладилници, през всякаква битова електроника, та чак до струващи стотици хиляди левове машини в различни заводи. Защитната станция на EATON успява да стабилизира това напрежение. Тук ще заключим - Protection Station определено е полезно и спестяващо излишни нерви и скъпо време решение. Още повече, че цената на вариантите е от 154 до 205лв.

 

Ellipse Pro UPS

Всички функции на показаните до тук устройства на EATON присъстват в топ модела Ellipse Pro UPS, като както става ясно и от наименованието му, той е истински пълноценен UPS. Доказва го и размерът му – моделът е с мощност 650VA (510W). (показвам го в ръка). Като това не е най-тежкият и следователно най-мощен модел. Най- големият вариант е 1600VA (Волт Ампера) / 1000W.

 

 

Въпреки това, обаче, тялото на устройствата не е голямо. Дори имайки предвид други UPS-и, които сме разглеждали до момента, тези са доста компактни. Благодарение на тази компактна форма въпросният UPS може да се позиционира вертикално , под или до бюрото ви или директно легнал отогоре, като върху него спокойно може да се сложи монитора и така да спестим пространство. 

 

 

Новост при Ellipse Pro е LCD дисплеят, с помощта на който постоянно можете да следите информацията за неговия статус и параметрите на работа. Понеже се има предвид, че устройството ще се използва за по-професионални цели, така EATON ви позволяват лесно конфигуриране на настройките според индивидуалните ви нужди. Това става много лесно през уеб интерфейс с помощта на осигурения софтуер. Освен EcoControl функцията, която вече разгледахме, този UPS има и AVR функция, която автоматично регулира напрежението коригирайки колебанията в напрежението. Та дори да произвеждате нещо, при прекъсване на захранването, няма пауза, в която да спре производството.

 

 

Apple iPhone 6S 128 GB е смартфон който струва към момента около 1500 лв. Голяма част от вас също използват смартфони за не малко пари, но едва ли се замислят, че когато го включват да се зарежда към обикновен контакт, след удар от мълния по електрическата мрежа и поява на пренапрежение, този телефон става неизползваем, а гаранцията на производителя не признава такива щети. Същото се отнася и за всички други електроуреди вкъщи. Чували сме за заведени искове срещу енерго разпространителните компании, но някъде в договорите с мааааалки букви пише, че те не носят отговорност за подобни щети. Защо ви казваме всичко това. Още преди да ги отворим, разглеждайки кутиите на тези продукти на EATON, впечатление ни направиха едни цифри в Евро. Това не са цените им. А стойностите на евентуално нанесените ви имуществени щети, ако електроника е била включена в контактите на компанията. Дори тази малка джаджа (държа я), покрива до 12 000 Евро гаранция за свързаните устройства. При двата големи модела няма лимит в сумата на тази гаранция. Това не значи, че EATON се готови да похарчат милиони, за да ви закупят нова електроника. Просто са сигурни, че тези устройства ще спасят настоящата ви при удар от мълния.