Главният изпълнителен директор на Apple смята, че интернет може да бъде и доста опасно място. Тим Кук визира различните заплахи за сигурността, пред които сме изправени всеки ден. В свое изявление той сподели, че седмично се получават над 100 хил. регистрации на нови приложения в App Store. Oколо 40% от тях се отказват, тъй като не отговарят на правилата на Apple.

Шефът на компанията твърди, че в повечето случаи мобилните приложения не функционират по начина, който създателите им са описали. Аpple твърдят, че App Store е най-сигурният онлайн магазин и това се дължи на огромните усилия, които влагат специалистите на Apple. Въпреки това е възможно зловредно приложение да премине през системите безопасност и да изложи на риск потребителите.

Разработчик името Коста Елефтериу обвини компанията, че не успява да се справи с различните измами, на които могат да се натъкнат собствениците на iPhone. Tой даде пример с две конкретни заглавия, които нарушават правилата в App Store.

 

 

Въпросните приложения са качени в онлайн магазина като съдържание подходящо за деца навършили четири години. В същото време, обаче Lucky Stars и Vegas Pirates могат се превърнат в онлайн казино. Още по-интересното е, че залаганията стават с реални пари и преодолеят системата за плащания на Apple, съобщава BGR.

Tова е подходящ пример за проблема с мобилните приложения, пред който е изправена компанията. Въпросните заглавия вече са премахнати, но преди това да се случи са инсталирани хиляди пъти. Коста Елефтериу обвинява Apple, че не е достатъчно активна. След като самият той може бързо да установи проблема в двете приложения е странно, че Apple не са установили какво се случва.

Критиките върху компанията се засилват сериозно и заради конфликта им с Epic Games, които са създатели на популярната игра Fortnite.

 

Още от Digital: 10 полезни съвета за подобряване на сигурността в iPhone