През последните десет години преживяхме много. Но и направихме много! И не ни липсваше изобретателност за думите, с които описвахме това приключение! Затова и езикът се развива непрекъснато, за да отрази тези промени.

 

Думите и фразите, които ще откриете в списъка на Mashable по-долу станаха популярни през изминалото десетилетие. Те със сигурност улавят идеите и феномените, които управляваха този момент от нашия живот.

 

За съставянето на този списък е направена консултация с редица експерти, включително интернет лингвиста и автор на Because Internet, Гретчен Маклулох; социолингвистът от колежа Понома, Никол Холидей; лексикографката на Dictionary.com, Хедър Бониковски и старши редактор на научните изследвания Джон Кели.

Хаштаг

През изминалото десетилетие хаштагът промени начина, по който използваме социалните медии, стартира революционни социални движения и стана част от начина ни на изразяване.

 

 

Началото е дадено през 2007 година, когато технологичният иноватор Крис Месина за първи път заявява в Twitter, че трябва да се използват хеш-маркери, за да се създадат „канали“, които хората да използват за откриване на информация. Отговарят му, че „тези неща са за глупаци“, но след това в крайна сметка през 2009 година хаштаговете вече влизат в употреба.

 

Хаштагът в края на десетилетието все още има своето въздействие, но има и нови начини за обединяване на нашите онлайн разговори.

Хипстър

Всяко поколение се нуждае от насмешлив етикет за своите модерни млади хора. Така например, миролюбивите дългокоси младежи през 60-те години на миналия век бяха наречени хипита. А хората родени между 80-те и 90-те години на миналия век – милениали. Днес с терминът „хипстър“ се описва модата на разпуснатите тениски, очилата с големи рамки и дънките над пъпа.

 

Според Dictionary.com, думата „хипстър“ е използвана за първи път в края на 30-те години на миналия век във връзка с „човек, който има познания или се интересува от джаз“. Това се разминава с нашите съвременни стереотипи на арогантните хипстери, сляпо следващи тенденциите в момента.

 

Милениалите и хипстерите са тясно свързани с феномена гентрификация – процес при който заможните (обикновено бели млади хора) превземат кварталите където живеят хора с ниски доходи, като увеличават разходите за живот и изместват общностите, които са били там преди.

 

Точните параметри за това, което представлява  хипстъра се променят в зависимост от това, което е модно във всеки даден момент. Но една конкретна промяна, която наблюдаваме в края на десетилетието, е схващането, че всички хипстери са милениали. Но и тяхното поколение отминава, тъй като „на сцената“ вече се качва Поколение Z.

Културна война

Съвременната концепция за американската културна война датира от началото на 90-те години,  но поляризиращите "бойни линии" се утвърдиха през последното десетилетие. Днес фразата „културна война“ вече е международен термин, с който се описва войната между общества или социални групи, които имат и са характеризирани от различни идеи и идеали, вярвания, философии, културни ценности и модели на поведение.

 

В действителност обаче, окончателните, твърди факти за културната война  или дори точния ѝ характер са неща които е невъзможно да се определят по какъвто и да е начин. В свят на алтернативни факти, когато използваме дори думи като фалшиви новини – всичко  губи смисъл и е все по-трудно да бъдем сигурни в нещо.

Изменение на климата/климатични промени

През последното десетилетие фразата „глобално затопляне“ се трансформира в „климатични промени“. Причината е, че хората отричащи глобалното затопляне, като президента на САЩ, Доналд Тръмп, омаловажиха проблема и този термин спря да стряска хората и да ги кара да се замислят. От 2005 година насам, учените настояват вместо „глобално затопляне“ да се използва фразата „климатични промени“, защото според тях тази фраза описва по-точно мащабите на и обхвата на промените в климата.

Емотикони

През 2010 година емотиконите се превърнаха в най-популярната форма на онлайн комуникация с жестове (макар че GIF също могат да изпълняват подобна функция). За да компенсираме липсата от физическия контакт, който обикновено имаме при разговор лице в лице, започнахме да използваме символни изображения и икони.

Инклюзивност и интерсекционност

Мнозина погрешно вярват, че инклюзивността и интерсекционността могат да се използват взаимозаменяемо. Интерсекционалността конкретно описва често пренебрегваната и уникална дискриминация, изпитвана от хора с множество припокриващи се маргинализирани идентичности, като раса, етническа принадлежност, класа, пол, сексуална ориентация и увреждане.

 

 

Инклузивното развитие означава възприемането на такъв модел на глобализация, в условията на която тотално доминира „изравняването на играта”, позволяващо съкращаване на дисбалансите и по-равномерно разпределяне на благата. Освен това, то предполага създаването на справедлив световен ред, в чиито рамки всеки се отнася с уважение към цивилизационното многообразие и осъществява равноправно и взаимноизгоздно сътрудничество, като съвместно противодейства на новите предизвикателства и заплахи.

Разрушителна технология

Докато останалата част от света все още не може да се съвземе от последиците от рецесията през 2008 година, Силиконовата долина и стартъп културата отбелязват експоненциален растеж. Дефиницията за "разрушителна" технология датира от 90-те години на миналия век и продължава до днес. Тя описва иновативна по същността си технология, която измества старата и създава нови пазари и търсения.

 

 

Всичко от Uber и таблетите до облачното съхранение и смарт устройствата промениха начина ни на живот и идеално може да бъдат наречени разрушителни технологии.

 

Вижте защо трябва да внимаваме с употребата на модерните думи