Дубай са една от най-луксозните и екзотични дестинации на планетата и искат да се превърнат в първото населено място, което предлага на посетителите си възможност да се придвижват с летящи таксита. Това не е само футуристична концепция, а проект, над който се работи усилено в последните месеци. Дубай са наели инженери на немската компания Volocopter да разработят безпилотно превозно средство, което евентуално да стане част от уникалната транспортна услуга, информира Engadget.

 

Вече са започнали първите реални тестове на машината, която разполага с 18 ротора и предлага място за двама пътника. Безпилотният дрон може да излита и да се приземява вертикално като хеликоптер и дори успешно извърши петминутен полет на коронования принц на Дубай, шейх Хамдан бин Мохамед на височина от над 200 метра над пясъчните дюни. Aко всичко върви по план услугата с летящи таксита трябва да може да превозва пътници в продължение на поне половин час.

 

 

 

Сегашният модел се ориентира в пространството единствено по GPS координати. Финалната версия, обаче ще разполага с усъвършенствана система за навигация и допълнителни сензори, за да може да избягва околните обекти и летателни апарати. Дубай не бързат с реализирането на тази идея, тъй като искат да гарантират максимална безопасност, но все пак се надяват до пет години летящите таксита да се превърнат в стандартен начин за обслужване на пътници. 

 

Вижте пет начина, по които дроновете ще автоматизират бъдещето