В последно време когато кажем, че ще разглеждаме мобилни устройства Lenovo, първото нещо което изплува в съзнанието ни е смартфон…като практиката ни показва, че от няколко години насам смартфоните на бранда не са никак лоши. В днешното си видео ревю обаче, екипът на Digital.bg ще разгледа един интересен таблет който успя да привлече вниманието ни с достъпната си цена, нестандартен дизайн и някои интересни екстри. Уважаеми дами и господа - Lenovo Tab3 8.

 

Кутията на таблета

 

Кутията на таблета е малко по-нестандартна от обикновено и се отваря така. В никакъв случай не е обикновен и дизайна на самото устройство. Още щом го разопаковаме, впечатление ни прави перлено белият му корпус в който е интегрирана ярко синя рамка и сваляем капак с лого на Lenovo. Модела се предлага и в черен цвят. Ако отворим капака, отдолу освен слот за карта памет ще намерим и гнездо за 2 SIM карти – 2G и 4G. Тук е хубаво да отбележим нещо важно – версията която тестваме ние е LTE, но има Lenovo Tab3 8 което работи само с Wi-Fi интернет. Този модел е и значително по-евтин, но не особено функционален. Както знаем, поставяйки в таблета SIM карта, от една страна можем да се възползваме от безжичен интернет навсякъде, а от друга в някои случаи при наличието говорител както този тук, с тях могат и да се провеждат директно телефонни разговори. Реално Lenovo Tab3 8 е малко по-големичък фаблет. И все пак изглежда странно да говорите с тази тетрадка прилепена до ухото си, така че за разговори по-удачният вариант е да използвате hands free. Такова обаче в окомплектовката наTab3 8 няма. Таблета върви в комплект само със зарядно и дата кабел.

Lenovo Tab3 8 поддържа 2 СИМ карти

 

Както подсказва и наименованието му, дисплеят на Lenovo Tab3 8 е с 8” диагонал. Това е IPS LCD мартрица с резолюция 1280х800 пиксела. Те водят до 189ppi плътност на пикселите за 1” които ще определим за съвсем базов резултат. Ако работите с таблета на разстояние от около 40-50см, образите ще са с достатъчно добра детайлност, ако се приближите на по-близко обаче ще се появи зърнистост. Яркостта на дисплея е над средно ниво и му позволява добра видимост дори при работа под слънчева светлина. Яркостта може да се регулира автоматично, като таблета има още и автоматичен филтър за неутрализиране на вредното за очите синьо лъчение.

 

Lenovo Tab 3 8 е с HD дисплей

 

В основата на хардуера на таблета стои централен процесор Mediatek MT8161, той е 4-ядрен Cortex-A53 1 GHz тактова честота.Партнира му графичен процесор Mali-T720MP2, а RAM паметта е предостатъчна за подобен клас устройство – 2GB. В резултат можете да играете повечето актуални игри на средна графика. Вградената памет е 16GB, като достъпни за потребителски нужди от тях са точно 10GB. Обемът може да се увеличи с до още 64GB чрез четец на карти памет microSD. Операционната система която контролира всичко това е Android версия 6.0.1 Marshmallow. Интерфейсът е максимално интуитивен и лесен за употреба.

 

Хардуера на таблета

 

Сигурно заглавието на това видео ревю ви е направило впечатление „Семеен Таблет”. Защо ли определяме Lenovo Tab3 8 като такъв? Не само заради достъпната му цена, достатъчно големият дисплей и нестандартен дизайн. На него можем да инсталираме няколко отделни работни профила за всеки член от семейството. Като всеки ще бъде с индивидуални настройки, пространство за съхранение на информация и специфични приложения. Освен това таблета има и специален детски режим който ограничава частично или напълно ползването на определени сайтове в интернет или приложения и игри. Също така можете да наложите лимит на детето си, за времето в което таблета да работи за определен период от деня, седмицата или месеца.

 

 

Двете камери на таблета са по-скоро базови. Предната е 2MP и е достатъчна за провеждане на видео разговори, а основната има на разположение 5MP с помощта на които можете да споделяте не лоши кадри в социалните мрежи. В текстовата статия под ревюто ни сме добавили две тестови снимки от които да добиете реална представа за качеството на камерите.

 

Задната камера на Lenovo Tab3 8 е 5МP

 

Всичко изброено до тук в ревюто ни се захранва от Li-Ion акумулатор с 4290 mAh заряд. По време на тестовете ни той се оказва достатъчен за около 3 дни умерена работа или до 2 с по-интензивна. 

 

Цената на която Lenovo Tab3 850 се предлага днес в България е около 300лв. Освен това таблета може да бъде намерен и в портфолиото на някои от родните телекоми, където при подписване на договор с тарифен план, цената спада още надолу.