Само преди няколко седмици от Dropbox решиха да спрат да си сътрудничат с платформата Amazon Web Services (АWS), която продължава да се радва на голяма популярност сред корпоративните потребители и вместо това да намерят нов партньор в тази ключова за нейния бизнес ниша. От облачната услуга потвърдиха, че търсенето вече е приключило, тъй като заедно с HP Enterprise вече са започнали да изграждат собствени центрове за данни, които крият редица предимства. Вероятно най-голямото от тях е факта, че така Dropbox ще намалят значително разходите си за съхраняването на огромното количество информация на своите потребители, в сравнение с AWS, съобщава TechInsider.

 

Трябва да отбележим също, че от HP Enterprise са осигурили специално модифициран хардуер за центровете за данни, който да отговори на специфичните нужди на Dropbox, но също така са се ангажирали да използват платените абонаменти за облачната услуга на своя партньор. Сътрудничеството между компаниите е доста интересно и определенo има потенциала да донесе полза и за двете страни, като на този етап финансовите параметри на сделката не са публикувани официално. От една страна Dropbox ще разполагат с възможността да достигнат до повече корпоративни потребители, като това е сегмент, в който се опитват да навлязат вече няколко години. 

 

Облачната услуга днес се използва от над 500 млн. души, но мнозина я упрекват, че повечето от тях имат безплатни акаунти, а другите са предимно представители на малкия бизнес и сегашното партньорство се очаква да промени тази ситуация. В същото време HP Enterprise ще използват тази сделка, за да засилят своето присъствие и да се конкурират по-успешно с доставчиците от Азия. Въпрос на време е да проследим как ще се развива тяхното сътрудничество и дали наистина ще им позволи едновременно да намалят разходите за инфраструктура и да достигнат до повече нови потребители.

 

Вижте кака да отворим Dropbox бързо на всеки компютър с помощта на смартфона си