В последните години дроновете се превърнаха в незаменим помощник, както на видео оператори и фотографи, така и на хора, които ги използват с други професионални функции. В същото време милиони пък използват тези летящи джаджи за любителски цели и забавление. Дроновете са от съвсем малко джобни машинки, до такива, които са в състояние да вдигнат във въздуха човек. Една от функциите на по-скъпите дронове е за автоматично избягване на препятствие.

 

 

Като дори тя не е до толкова съвршенна, че на 100% да ги предпази от удар в прелитаща птица или друг дрон. Оказва се обаче, че има решение и то е дело на група изследователи от Мюнхенският университет, съсредоточили се върху изучаване и интегриране на начина за ориентиране на прилепите. Както всички знаем, те използват за целта ехолокация.

 

 

Иновативната технология съчетава 4 микрофона и високоговорител, разположени по целия корпус на дрона, които създават ефект на ехолокация. Тоест високоговорителя издава постоянен звук, а микрофоните долавят ехото му. Така специален алгоритъм улавя моментално наличието на предмети около дрона. 

 

 

Освен за интегриране в дронове, технологията може да има и много по-голямо и полезно приложение. По думите на създателите си, тя ще може да се интегрира дори в джобно устройство, което да напътства незрящи хора, предпазвайки ги от сблъсък с препятствия.

 

Прочетете още: Kакво знаем за първата ваксина срещу COVID-19