Едва ли можете да се сетите за сфера от ежедневието ни, която да не бе променена от модерните технологии. В последните години те намират приложение във всеки аспект от работата и свободното ни време и постепенно навлизат и в дрехите, които носим. Трудно е да предположи точно как ще се промени модата в следващите 5-10 години, но пък имаме повече данни за тъканите, от които ще са произведени бъдещите ни дрехи. От DigitalTrends ни информират за няколко иновативни материала.

 

Тъканите вдъхновени от природата са добър пример за начина, по който технологиите ще променят как се обличаме. Листата на цветето лотос например позволиха на инженери да създадат тъкани, които имат способността да отблъскват водата и да се почистват сами. Този ефект се дължи на восъчната им повърхност, която е покрита от наноскопични пори. Новият им материал е в състояние да изхвърля сам външния си слой, когато това е необходимо.

 

 

Изследователи на Rutgers University oткриха как да създадат хартиени блузи и панталони, които могат да дезинфекцират кожата на човешкото тяло, докато ги носим. Въпросният материал генерира антимикробна плазма от тънки алуминиеви слоеве, които са подредени във формата на пчелна пита. Подаването на електрически сигнал произвежда озон, топлина и ултравиолетова светлина, които поглъщат микробите. Това само два от материалите, които ще намерят място в бъдещите ни дрехи.

 

Вижте какво ще представляват технологичните дрехи на бъдещето