Социалната мрежа е красноречив пример за модерния свят и влиянието на технологиите в ежедневието ни. Всеки потребител е запознат с предимствата на Facebook и невероятните възможности за достъп до информация и комуникация, които предлага. Приложения като WhatsApp и Instagram разширяват екосистемата от услуги на компанията, която достига до по-голямата част от световното население.

Само преди няколко седмици възникна проблем, който спря достъпа до всичките услуги на компанията, което предизвика сериозна вълна от коментари. Вече ви съобщихме колко струва на Facebook да остави 3 млрд. потребители без услугите си за 6 часа. Финансовите загуби са само едно последствие от неочакваната ситуация.

Невъзможността на милиони потребители да се логнат в своите акаунти показа и каква е алтернативната реалност, ако няма Facebook. Дори само за няколко часа много потребители трябваше да се фокусират върху други дейности, освен традиционното сърфиране в своя фийд с публикации.

 

 

Критиките срещу Facebook набират сила през последните месеци  и са базирани на обвинения за корпоративни интереси, приоритизиране на печалбата пред качеството на съдържанието и дори нарушаване на демократичните ценности. Увеличава се и броя на хората, които признават, че вече не изпитват същото задоволство, докато използват своите профили.

Разкритията на бивши служители за определени политики на компанията също допринасят за засилване на негативните критики. Алгоритмите на Facebook са програмирани да показват противоречиво съдържание, което да провокира реакции, често с отрицателен характер, за да се генерират рейтинги, коментари и дискусии.

Това се превръща в голям проблем за най-младата аудитория, които са изправени ежедневно пред токсична дигитална среда. Напрежението върху Facebook се засилва и може би е подходящ момент да помислим за бъдеще, което не е обвързвано с профилите ни в социалната мрежа.

 

Още от Digital: Какво се случва когато деактивирате Facebook акаунта си