Използването на пароли за достъп до хардуерни устройства и онлайн профилите ни е най-разпространеният метод за онлайн идентификация. Въпреки това има биометрични технологии, котето предлагат дори още по-висока степен на сигурност. 

Така например вече е възможно да отключим Windows 10 с PIN код, сензор за пръстов отпечатък или чрез скенер за ириса на очите. Уникалните данни генерирани по този начин са много по-сигурни от паролите, но все още не се използват от голям брой потребители.

Все повече анализатори подтикват да преминем към алтернативни технологии за логин в своето ежедневие. Последният доклад на Gartner прогнозира, че времето на паролите започва да изчита и до три години над 60% от представителите на бизнеса ще намалят наполовина своята зависимост към този биометричен метод

Експертите са уверени, че това ще ни позволи още по-сигурен и удобен начин до мобилните устройства и смарт джаджи, които използваме в ежедневието. Ето и някои слабостите на системите за пароли, които могат да се подобрят, ако се логваме по алтернативен начин, според BetaNews.

 

 

1. На първо място е липсата на активност сред потребителите и факта, че твърде много хора използват комбинации като "123456", "qwerty", "ABCDEF" и т.н. като основен метод за логване в своите акаунти. Според някои проучвания около 14 пъти е средната стойност за използване на една и съща комбинация за достъп до различните профили на потребителите.

Не е случайно, че хакерите са изключително активни, като се има предвид подобни стойности. Съществуват големи бот мрежи, които разпространяват спам съобщения, но също така често се продават колекции от хакнати пароли в "Dark Web" пространството на интернет. 

2. Системното логване с пароли крие друг голям недостатък, но не за потребителите, а за представителите на бизнеса и рекламодателите. Твърде често регистрацията и въвеждането на парола за акаунт може да е доста досадно, особено за смартфоните. В крайна сметка това може да ви накара да купите нещо във физически магазин, а не онлайн и има сериозно влияние върху приходите на някои брандове. 

3. Паролите отнемат твърде много време на някои потребители, които изпитват затруднения в постоянното им въвеждане. Изпращането на SMS и верифицирането на кодовете с профилите ни често може да отнеме повече време от предварителната очаквания. Възприемането на система, която не разчита пароли за достъп до информация в акаунтите ни отстранява всички гореизброени проблеми. 

Смартфоните вече използват сензори за отпечатък, системи за сканиране на ириса, QR кодове и други смарт методи за логин, които е само въпрос на време да заместят паролите. 

 

Още от Digital: Защо е добра идея да въвеждаме грешна инфoрмация в полетата за възстановяване на пароли