Уиджетите представят мини версии на мобилните приложения, които лесно да интегрирате на началния екран на смартфоните с Аndroid. Този тип програми са удобни, тъй като предлагат голяма част от функционалността им, но премахват нуждата да отваряте самите приложения, за да видите желаното съдържание. Развитието на технологиите и еволюцията на софтуера за смартфони, обаче накара все по-малко хора да използват уиджети предимно за неща като списък със задачи, калкулатор или прогноза за времето. 

 

Факт е, обаче, че възможностите им стават все по-ограничени, тъй като мобилните приложения стават все по-усъвършенствани и предлагат разнообразен набор от функции за управление на информацията. Представете си например какво неудобство би било да използвате мини уиджет на Google Maps на началния екран. Много по-лесно и удобно е да стартирате официалните клиенти за Android, за да стигнете до желаната локация. Подобна е ситуацията и с други популярни заглавия.

 

 

Google също осъзнават ситуацията и представиха редица подобрения в кода на Android 8.0, с които затрудняват разработването на уиджетите. Тенденцията е постепенно Android да спре поддръжката за тях и този формат да остане в миналото за сметка на по-богати визуални и графични интерфейси. Новата версия на мобилната платформа също доразвива тази концепция, което е сигурна гаранция, че все по-малко хора ще инсталират и използват уиджет на началния екран на мобилните си устройства.

 

Още от Digital: Как да персонализирате началния екран на Android устройството си