Смартфоните са един от основните източници на иновации в технологичната индустрия през последните години, като това важи с пълна сила за хардуера и софтуера. Модерните тенденции много бързо променят визията и функционалността на устройствата, които използваме, но в повечето случаи това има положителен ефект за потребителите. Ако се замислите преди появата на първия iPhone работехме със съвсем различни телефони, но след това се появиха тъчскрийните. Конкуренцията между производителите постепенно доведе до появата на луксозни модели с мощен хардуер.

 

HTC Legend

 

Така например iPhone 6S със своя елегантен вид и издръжливкорпус постави нови стандарти за качество в индустрията. В следващите няколко години големите компании, които разработват модели с Android се надпреварваха да представят aлуминиеви корпуси, койтопривличат внимание с премиум функциите си. Интересът на производителите към този тип материали започна още през 2010г. с модели като HTC Legend и Nokia N8. Минималистичният дизайн вдъхнови Apple да разработят устройства, които от години доминират индустрията. 

 

iPhone 6S

Рационалните закони на конкуренцията, обаче постепенно накараха на Android моделите да търсят алтернативни начини, за да бъдат различни и атрактивни за потребителите. Някои от тях представиха смартфони с покрития от стъкло и други материали, които се оказаха интересни за широката аудитория. Тези процеси бяха съпътствани и от навлизането на други иновации, сред които двойни задни камери, изкуствен интелект. Дизайнът на смартфоните също се промени. 

 

 

Samsung Galaxy Note 9

В момента почти всеки един производител в мобилния сегмент предлага модел от висок клас с премиум стъклен заден панел като Samsung Note 9, Huawei P20 Pro, LG V40, Sony Xperia XZ3, HTC U12 Plus, както и новия Google Pixel 3. Този дизайн по свой начин допринася за еволюциите в индустрията и стимулира конкуренцията. Елегантният дизайн не е само единственото предимство, тъй като този материал улеснява и опции като безжично зареждане. Със сигурност стъклените панели ще продължат да са неизменна част от смартфоните ни.

 

Още от Digital: Имат ли бъдеще геймърските смартфони с Android