Galieo e името на глобалната спътникова система за навигация на ЕС, която в последни дни е изправена пред неочаквани проблеми. От една страна специалистите от Европейската GNSS агенция (GSA), които са ръководители на проекта не са публикували никакви детайли. В същото време, обаче в страницата на Galileo се вижда, че статуса на 24 от 26-те сателита, които са част от системата са "непригодни за използване". Другите две съоръжения са в "режим на тестване".

 

Това означава, че нито един от тях не се използва по предназначение. Все още няма официална информация за причините довели до ситуацията. Според наличните данни Galileo не функционира от 11 юли и това продължава вече над 100 часа, предаде ZDNet. На тази дата е изпратено съобщение от GSA, в което агенцията предупреждава "да не се използват сигналите от Galileo", тъй като "може да не са налични и да не отговарят на минимални нива на ефективност".

 

 

GSA също така предупреждават потребителите "да използват системата на собствен риск". Повечето клиенти, които работят с Galileo са правителства и държавни агенции по цял свят, които вече се ориентираха към алтернативни решения. Припомняме ви, че Galileo бе представена през 2016г. като конкурент на американската Global Position System (GPS) и разработката на руското правителство GLONASS. Засега няма индикации, че сателитите ще оперират отново на пълни обороти.

 

Още от Digital: Квантови компаси могат да се превърнат в бъдещето на GPS навигацията