В продължение на дълги години МP3 бе най-популярният аудио формат в световен мащаб. Той използва специален алгоритъм за компресиране на файловете, което намалява значително размерите на парчетата, но запазва качеството им. Дигитален MP3 файл обикновено представлява 1/10 от размера на същия файл в музикално CD. Днес този стандарт се поддържа от всяка операционна система и на пазара можете да откриете милиони различни плейъри, които го поддържат.

 

Малко известен факт е, че първия музикален плейър с MP3 се казва Winplay3 и е представен през 1993г., а първата песен оптимизирана за този формат е Suzanne Vega-Tom's Dinner. Германската организация Fraunhofer Institute for Integrated Cirtuits, която притежава патента за MP3 и предоставя лицензи за използването на формата обяви, че слага край на тази дейност. Вместо това те подканят потребителите да използват по-усъвършенствани формати за аудио като AAC или MPEG-H, информира Fossbytes.

 

 

Решението на организацията ще сложи край на една дълга ера в историята на музиката. Разбира се всеки от нас ще може да продължи да слуша MP3 файлове, но за в бъдеще няма да се продават лицензи за този формат и постепенно популярността му ще намалява. Въпрос на време е този стандарт да остане в миналото и да проправи път на по-добри и качествени аудио кодеци като ISO-MPEG, ААС или MPEG-H. Те ще ни позволят да слушаме любимите си парчета в много по-добро качество.

 

Вижте най-добрите безплатни YouTube към MP3 конвертори