Модерните смартфони са оборудвани с разнообразие от сензори, които им позволяват да си взаимодействаме с тях по съвсем различни начини. Така например сензора за близост автоматично настройва яркостта на екрана, докато стартирането на видео клипове във Full Screen режим от YouTube дължим на акселерометрите. Някои модели като Google Pixel 4 дори са в състояние да засекат движение на ръката на дисплея. Смартфоните, обаче не разполагат със сензор, който следи кръвното налягане.

 

 

Този факт ще е изненада доста хора, тъй като много потребители използват мобилни приложения, които предлагат подобна функционалност. Всъщност има два вида заглавия за Android и iOS от този тип. Първата група използва камерата на смартфоните и LED светкавицата им, за да направи изчислението. По този начин натискате бутона на камерата и изчаквате около 10-15 секунди, за да видите в реално време данни за кръвното ви налягане, съобщава PhoneArena.

 

 

Втората категория мобилни приложения ви подканват да въведете данни като пол, възраст, тегло и др. Истината е, че в повечето случаи резултатите не са достоверни, заради субективния начин, по който измерват кръвното налягане. Екип от учени на John Hopkins University School of Medicine проведоха множество тестове и откриха, че точността на резултатите често не надхвърля 24%. Необходимо е навлизането на нов хардуер и по-добри алгоритми, за да се постигне ефективност от 90-95%, което изисква време.

 

Още от DIgital: Най-добрите фитнес приложения за Android и iOS