Aктуалните иновации в мобилната индустрия могат да бъдат сведени до две невероятни технологии и това са 5G мрежите и гъвкавите дисплеи. Tрудно можете да не обърнете внимание на впечатляващата визия на устройства като Samsung Galaxy Z Fold 2 и Huawei Mate Xs. В същото време 5G технологията се очертава като една от най-сериозните иновации в индустрията от години насам.

Комбинацията между атрактивния и дизайн и високата скорост на мобилния интернет се очертават като основна движеща сила за индустрията в следващите тримесечия. Използването на гъвкав дисплей е свързано със сериозни технологични препятствия, които засега са причината за високата цена.  С течение на времето проблема постепенно ще бъде отстранен, но дотогава ще виждаме предимно смартфони с Android, които имат гъвкави дисплеи.

Все пак Apple също проявяват голям интерес към технологията и вече са започнали да проучват възможностите за премиерата на гъвкав iPhone. Първите прототипи на смартфоните с този дизайн вече са достъпни за тестове от Foxconn, които са един от най-големите хардуерни партньори на Apple.

 

 

Всъщност това е само първата фаза от проекта, който ще отбележи навлизането на Apple в сегмента на гъвкавите смартфони. Все пак компанията няма да избързва и ще опита да предложи нещо по-различно на своите потребители. Най-вероятно няма да видим смартфон с гъвкав дисплей преди есента на 2022г.

iPhone 13 вече е активен проект и няма да предложи толкова драстична промяна в дизайна, въпреки желанието на милиони потребители. Apple искат да си спечелят достатъчно време, за да реализират премиерата на първото си устройство в този сегмент. Водещ приоритет ще бъдат експериментите с OLED и micro-LED технологиите, които ще формират концепцията за първия гъвкав iPhone.

Apple желаят да преминат границата от над 100 хил. огъвания и сгъвания преди да пуснат свое устройство в тази пазарна ниша. За сравнение новото поколение на MacBook Pro може да го прави между 20 и 30 хил. пъти. Времето ще покаже как се развива този проект на Apple и дали компанията ще се превърне в дългосрочен конкурент на Samsung и Huawei при гъвкавите смартфони.

 

Още от Digital: Къде в България е най-ниската цена на iPhone 12 и iPhone 12 Pro в телекомите А1, Виваком и Теленор