Aктивирането на двуфакторната автентикация добавя още едно ниво на сигурност към онлайн акаунтите, които използваме. Повечето водещи платформи поддържат тази функциоанлност, включително Google и Facebook. Концепцията е проста, но доста ефективна. 

За да потвърдите самоличността си при логване ще получите съобщения с уникален код на смартфон, който трябва да добавите. По този начин дори някой да знае потребителското име и паролата няма как да влезе а акаунта без съответния код.

Функцията е доста полезна и може лесно да се активира към водещите приложения и услуги. Експертите по сигурността непрестанно ни съветват да използва 2FA, за да се предпазим от хакерите, които стават все по-активни в своите кибератаки.

Добре е да знаете също, че има няколко различни форми на 2FA, като например One-Time Pins/Password (OTP), които представляват кодове за еднократно използване. Това е най-разпространеният метод, при който получавате SMS на телефонния номер, с който да се логнете в съответния акаунт.

 

 

Социалните мрежи и банковите институции използват масово 2FA, но това не е най-сигурната разновидност на двуфакторната автентикация. Анализаторите предупреждават, че хакерите вече експериментират с идеята да заблуждават мобилните оператори, като вместо актуалния телефонен номер предоставят притежавани от тях номера.

В този случай SMS кода се изпраща до различно устройство от смартфоните на истинските потребители. Съществува по-сигурна версия на 2FA, която се използва от популярни приложения като Google Authenticator, Microsoft Authenticator, LastPass, 1Password, Yubico, Authy и др., съобщава TechRadar. 

Най-добрият начин да се предпазите, като използватe 2FA е като замените SMS съобщенията с биометрични показатели. Това означава, че вместо съобщения на смартфона можете да използвате лицево разпознаване, сканиране на ириса или използване на пръстов отпечатък за верификация.

Теоретично хакерите биха могли да преодолеят защитата и на този метод, но това е значително по-трудна задача особено, когато данните се пазят на сигурно място.

 

Още от Digital: Вече можем да използваме двуфакторна автентикация на Google и от iPhone