Вижте още: Doogee BL5000 - Красив смартфон с 3D дизайн

 

Когато го тестваме преди няколко дни, смартфонът Doogee BL5000 успя да ни спечели с нестандартният си дизайн, яки светове и топ ниво на протекция на дисплея. Той беше и първият тестван от нас до сега смартфон с 3D дисплей. Със сигурност обаче има още много неща които биха ви интересували при избора на бъдещият ви смартфон. Така че нека не губим повече ценно време, а преминем към хардуера.

В това отношение Doogee са заложили на сигурно и в основата на BL5000 стои един от мощните централни процесори на MediaTek. Това е 8-ядреният 64bit MT6750T. Той съчетава 4 ARM-A53 ядра на 1GHz и още 4 на 1.5GH и си партнира с GPU ARM Mali-T860 MP2 и с 4GB RAM памет.

 

 

Сама по себе си тази комбинация говори много и очакванията ни са за безпроблемна работа. Но нека оставим теорията настрана и преминем към практическата част. Като начало стартираме AnTuTu Benchmark тест.

 

В него Doogee BL5000 получава достатъчно много точки, че хардуерът му да бъде определен за добър. Тествахме телефона с мултитасконг, десетки едновременно отворени брауз прозорци и приложения.

В резултат не се появява забавяне или забиване. По отношение на приложенията – успяхме да стартираме по-тежки графични и такива за видео обработка без никакъв проблем. Същото можем да кажем и за игрите – Asphalt 8: Airborne върви гладко дори на максимална графика.

В този момент на сериозно натоварване измерваме и температурата на корпуса и хардуера. Тези резултати можем да определим за доста добри, предвид, че корпусът на BL5000 не е изцяло метален. Играейки продължително игри – няма да изпитвате дискомфорт в дланите си.

 

Отчитайки, че вградената в смартфона памет е цели 64GB, ще дадем голям палец нагоре на Doogee. Наистина рядко се случва смартфон с нормална цена дава на потребителите толкова добър хардуер.

 

Например с такава памет има версия на Apple iPhone X, а той е точно 7 пъти по-скъп и най-важното не можете да му добавите допълнителна памет. Доколкото Doogee BL5000 освен за 2 SIM карти, има и слот за microSD чрез който можете да добавите до още 256GB памет.

 

Но какво е един хардуер без качествен софтуер?! Това е ясно и на Doogee които дават телефона с Android 7.0 Nougat за който скоро предстои ъпдейт към 8.0 Oreo. По-интересно е обаче да се отбележи, че интерфейсът на телефона е малко по-специфичен и интересен.

 

 

Първото нещо което забелязваме още щом стартираме екрана е забавна анимация която се клатушка в десният горен ъгъл. Плъзгайки я с пръст надолу, получаваме интересен информационен бюлетни от Doogee.

 

От тук например можем лесно да свалим нови тапети, шрифтове и други персонализации за смартфона си.

 

 

От менюто с настройки можете да се възползвате от различни функции като например “Fast Capture” която дори когато BL5000 е изключен, след двой натискане на бутона за увеличаване силата на звука, ще стартира видео запис, а при двойно натискане на този за намаляване – прави снимка.

 

 

Задържайки бутона за активация и този за звука, не просто правите скрийншот, а на дисплея ви директна възможност за изрязване на определен детайл, рисуване или добавяне на емотиконки.

 

 

При вече активиран дисплей, след слайд долу от ляво на дясно, ще намалите дисплея за повече удобство при работа с една ръка. Освен това имате още “Gesture motion” и “Gesture unlock” които ви позволяват да активирате различни команди, просто изписвайки определена буква върху изключеният дисплей или да оперирате с него, без да се налага да го включвате.

Например при звънене, при входящо обаждане – просто доближете BL5000 до ухото си и жироскопичният сензор ще отчете това характерно движение и телефона автоматично ще приеме обаждането.

 

„Smart somatosensory” пък разпознава лице пред телефона и може да провежда автоматично обаждане след зададен контакт и ви позволява при разглеждане на снимки и слушане на музика да не докосвате дисплея за преминаване към следващият файл – просто махнете с ръка над него.

 

На стартовият екран на BL5000 е премахнато всичко излишно. Ако пък слайднете до крайна лява позиция, пред вас ще се появи богат новинарски портал.

Наистина, Doogee са се постарали да ни впечатлят с интуитивността на софтуера си, но приятна изненада ни очаква и при батерията на смартфона. Той все пак е от „BL” серията на бранда която е характерна с батериите с голям заряд. Тук акумулаторът е с цели 5050mAh.

 

 

По време на тестовете ни те се оказват достатъчни за около три и половина дни комбинирана експолатация. Това означава, че средностатистически потребител би използвал Doogee BL5000 с един цикъл на батерията до около 4 дни.

 

Ако влезнете в менюто с настройки на батерията, само с две натискания можете да увеличите автономността значително.

 

Съветваме ви режимът за интелигентно пестене на енергия да е постоянно включен, като това по никакъв начин няма да пречи на стандартната употреба на смартфона. С него, BL5000 просто ще ограничи излишното фоново потребление. Вторият режим за пестене на енергия вече ще се отрази на пълноценната ви работа, но в екстремни ситуации, върши чудесна работа.

В случай, че имате само няколко процента батерия, но заводското зарядно на Doogee е с вас – нямате никакво място за притеснение. То е с 12V-2A и чрез Wiuck Charge 3.0 технология, само за 10 минути зареждане, ще повиши нивото на батерията до 40%. За едно пълно зареждане пък ще са ви нужни точно 2 часа.

С това обзорът на смартфона Doogee BL5000 е към своя край, но е напълно приключил. За тези от вас които обичат да снимат с камерите на телефоните си сме подготвили отделно фотографско видео ревю с много тестови снимки.