Това на екраните ви е Doogee BL12000, един смартфон който нямахме търпение да получим за тест, след което да споделим впечатленията си от него с вас. Тъй като още не го познавате, сигурно се питате – какво пък е толкова специалното в него. Ще ви подскажем – това е смартфонът с най-голямата батерия в света. С нея дори 1 месец автономност е напълно постижим.

 

 

Но преди да стигнем до батерията, нека първо разгледаме и самият Doogee BL12000. Ето какво имаме в кутията освен телефона – книжки с инструкции, предпазен кейс, кабел за зареждане и пренос на данни, fast charge 3.0 зарядно, OTG донгъл, игла за отваряне на гнездото за SIM карти, допълнителен протектор за дисплея и гърба, всеки от които има и микрофибърна кърпичка за почистване.

Doogee BL12000 има елегантен огледално син цвят

 

Дизайнът на смартфона определено е ефектен и запомнящ се. Няма шанс някой да не ви попита – какво е това устройство. Не само заради внушителните му размери, но и заряди нестандартните форми. Имаме основно отсечени линии, завършващи с фини заобляния. 

 

Doogee BL12000 е направен от алуминий и поликарбон

 

Метална е горната периферна част, а задният капак и долната периферия са направени от наподобяваща полиран алуминий пластика. Те са захванати една към друга посредством тези 4 винта. Върху гърба на BL12000 има протектор, но не се притеснявайте, под него не се крие стъкло, а поликарбон с ефектна обработка. Освен това както вече стана ясно в окомплектовката на телефона влиза и силиконов предпазен кейс който буквално обгръща целия корпус. Интересното при него е, че върху порта за зареждане и 3.5мм аудио жак има капачета които ги предпазват от попадане на прах и влага. BL12000 е удобен за държане в ръка и не се пързаля.

Специалният предпазен кейс приляга много добре на Doogee BL12000

 

Освен двата споменати вече изхода, разглеждайки периферията ще отбележим, че в дясно са курсора за звука и Power бутон, в ляво е единствено слота за 2 SIM карти и microSD памет, а долу има две симетрично разположени решетки. Под дясната се намира микрофон, а под лявата високоговорител. Въпреки, че е само един, тестовете ни показват, че звукът който възпроизвежда е доста силен и в същото време качествен. 

Сензорът за пръстови отпечатъци работи бързо и надеждно

 

Fingerprint сензорът за отключване с пръстов отпечатък е изнесен върху гърба на телефона. Той работи бързо и безпроблемно. По време на теста ни с 10 последователни отключвания не маркирхме нито един неуспешен опит.

 

Размери

С размери 162мм х 74.7мм, BL12000 определено няма да ви е удобен за работа с една ръка, но за сметка на това пред себе си ще имате направо огромен дисплей на който спокойно може да се гледа видео от няколко човека. 

Doogee ни предоставят цели 6” зрителна площ. Дисплеят е IPS OGS с FullHD+ разширение. За тези които не знаят какво се крие зад тази абревиатура, ще направим едно кратко пояснение. При OGS дисплеите няма пространство с въздух между LCD лейъра и тъчскрийна в който е вграден иначе отделният защитен слой. 

Doogee BL12000 има 6" IPS OGS с FullHD+ дисплей

 

По този начин картината изглежда сякаш е на повърйността, а не стои дълбоко в телефона. Визуалният ефект допълнително се подсилва от факта, че BL12000 има съвсем малка рамка около 2 от страните на дисплея си. Тук както и сами виждате, ъглите на странично виждане са почти водоравни и цветовете остават без съществена промяна. 

Яркостта на дисплея е висока, тя може да се регулира както ръчно, така и автоматично посредством сензора който измера околната светлина. Дори когато работим със смартфона на открито или под директно насочена към дисплея му светлина, той остава достатъчно добре видим.

Сигурно ви направи впечатление, че картината която предава дисплея е доста детайлна. Това се дължи на високата резолюция която е с еквивалент 2160x1080 пиксела. След кратко пресмятане излиза, че плътността на пикселите за 1” е 402ppi, с 0.06мм размер на всяка от точките. В резултат, от колкото и близко разстояние да гледаме дисплея, няма да можем да забележим очертанията на пикселите, а така дори след часове игра на игри, браузване или гледане на видео, няма да усетим и повишена умора в очите си. Такава както знаем се появява след дълга работа с дисплеи с по-ниска резолюция.

Друго съществено нещо при този дисплей е, че съотношението на страните му е 18:9. Не веднъж сме казвали, че преимуществата му пред 16:9 не са никак малко. Още нещо интересно което ще маркираме тук е, че последният слой над дисплея е 2.5D и покрива не само екрана, но и пространството около долната и горната му част, като под втората се намират и двете предни камери които ще разгледаме подробно в отделно видео ревю. Заглеждайки IPS матрицата, впечатление ни прави и нещо друго - ъглите ѝ са заоблени. Изглежда ефектно, а и замислете се – сещате ли се за друг смартфон с подобен дисплей.

 

Очаквайте и втората част на видео ревюто което Digital.bg посвети на уникалният Doogee BL12000. В нея ще тестваме неговият хардуер и софтуер. Интересното тепърва предстои.