Търговският конфликт между Китай и САЩ може да се пренесе на европейския континент. Причината е желанието на американското правителство да въведе мита в размер на $7.5 млрд. за стоки от ЕС. Списъкът обхваща разнообразие от продукти като самолетни части за Airbus, както и скъпи сирена, вино и уиски. Данните бяха потвърдени от търговския говорител на Европейската комисия, Даниел Росарио. В своето изявление той акцентира на факта, че "предпочитаното решение за настоящия проблем са преговорите".

 

По този начин Даниел Росарио изрази готовност ЕС да стартират разговори с Доналд Тръмп по темата, съобщава BusinessInsider. Опасенията са, че въвеждането на допълнителни мита могат да бъдат само началото и този конфликт на ескалира по подобие на ситуацията с Китай. Именно заради това ЕС ще опитат по дипломатичен път да променят тези планове на американското правителство. Голям проблем може да представлява облагането с допълнителни такси на автомобилите на европейските производители.

 

Американският президент вече е заплашвал ЕС с въвеждането на подобни мерки. Ако това се случи ще окаже негативно влияние върху всички водещи индустрии на континента. От една страна това означава допълнителни разходи, а от друга икономическата обстановка вече е достатъчно затруднена. На практика ЕС не може да предприеме никакви ответни действия преди началото на януари. Тогава ще се проведе среща на високо равнище в Световната търговска организация, която трябва да отсъди дали ЕС могат на свой ред да увеличат митата за САЩ.

 

Още от Digital: Доналд Тръмп отложи по-високите мита за технологични продукти до август 2020г.