Задължителната функция, която трябва да търсите, ако си купувате нов телевизор е HDR (High Dynamic Range) видео. Тя обаче има два формата: Dolby Vision и HDR10. Преди да извадите кредитната си карта, добре ще е да разбирате разликата между тях, за да купите това което е точно за вас, препоръчват от Make Use Of.

Какво е Dolby Vision и HDR10?

Dolby Vision и HDR10 са двата вида HDR за телевизори. Тази технология позволява на телевизорите да показват по-ярки изображения, по-точни цветове и по-дълбоки черни или тъмни петна. Dolby Vision изисква специален чип и е достъпен само на някои модели телевизори, а HDR10 се поддържа от всички HDR телевизори.

Dolby Vision е технически по-добър от HDR10

Ако сравнявате само спецификациите, тогава Dolby Vision предлага най-доброто от HDR10. Има два аспекта, при които HDR подобрява качеството на картината: яркост и точност на цветовете.
-  Dolby Vision поддържа 12-битова цветна дълбочина (т.е. общо 68 милиарда цвята), докато HDR10 поддържа 10-битова цветна дълбочина (т.е. общо 1 милиард цвята).
- Dolby Vision поддържа 10 000 нита яркост, докато HDR10 поддържа 4 000 нита яркост.
 

Но докато този допълнителен диапазон е страхотен, това са само теоретични граници. В момента нито един филм или видео не се възползва от теоретичните цветове или яркост. 

Така че докато Dolby Vision е технически по-добър, в момента не осигурява по-добри картини от реалния свят. Все пак това може да се промени в бъдеще, поради което Dolby Vision е по-добър залог в дългосрочен план.

Вижте филмите така както иска да ги видите режисьора

Докато техническите ограничения са едно нещо, то Dolby Vision има и друга функция, която го прави по-добрия избор – това е динамичен контрол на метаданните. Динамичните метаданни позволяват на режисьора на даден филм да контролира цветовете и подобренията на яркостта на HDR за всеки кадър.

 

По-просто казано, това означава, че режисьорът може да каже: „Хей, искам тази сцена да изглежда като Х ниво ярка и искам следващата сцена да изглежда Х + 5 ниво ярка”. След като това е кодирано в Dolby Vision филма, телевизорът ще приложи тези подобрения, когато сцените се възпроизвеждат.


HDR10 има само статичен контрол на метаданните. Това означава, че има само една HDR настройка на цвят и яркост, приложена към целия филм. Тя не може да се променя за различните сцени. Така че ако гледате Dolby Vision филм на телевизор с Dolby Vision, виждате точно това, което режисьорът е  възнамерявал да ви покаже. Настройките на телевизора и други фактори не са от значение тук.

Защо HDR10 е по-разпространен?

Dolby Vision е патентована система. Dolby изисква производителите на телевизори да поставят  Dolby Vision чип в телевизора (или 4K Blu-ray плейъра). И затова, разбира се, производителите плащат такса на Dolby. На свой ред, Dolby използва тези пари, за да сключва сделки с филмови студия, така че режисьорите да използват Dolby Vision, докато правят филмите си. Това е контролирана система, която има за цел да повиши качеството, но срещу допълнителна цена.

 

От друга страна, HDR10 е отворен стандарт. Всички производители на телевизори  и режисьори, могат да го ползват безплатно, без да плащат лицензионни такси или да въвеждат допълнителни чипове за него. Разбира се, това прави HDR10 по-привлекателен за телевизионните продуценти, филмовите студия и дистрибуторите на съдържание. 

Бъдещето: HDR10 + и HLG

Следващата вълна от HDR формати вече се задава. HDR10 + е следващият отворен формат, наследник на HDR10. Отново ще бъде безплатен, но техническите спецификации остават същите. HDR10 + обаче добавя динамичен контрол на метаданните.

HLG (Hybrid Log Gamma) е нов HDR формат, предназначен за работа с не-HDR телевизори. Сега стандартният ви телевизор може да има някои функции на дисплея, като HDR, но не може да прочете метаданните от HDR видео файл. HLG е мостът, така че съществуващите телевизори да могат да ви дадат някои от предимствата на HDR телевизорите, стига те да имат възможността.

 

Вижте какви операционни системи използват смарт телевизорите ни