Замисляли ли сте се кой в действителност е първият спомен от детството, който си спомняте? Отговорът на този въпрос е различен и строго индивидуален и доста хора дори не биха си спомнили. Независимо проучване на специалисти от City University в Лондон стигнаха до заключението, че най-ранните спомени се формират докато сме на възраст между 3 и 4 години. Въпреки това приблизително 40% от участниците в изследването твърдят, че могат да пресъздадат по-ранни събития.

 

Спомените не се съхраняват в човешкия мозък като книги в библиотека, а по-скоро като пъзел, чиито части са разположени едновременно на различни места. Повечето от нас се заблуждават, че пазят пресен спомен за дадена случка, а вместо това те представляват фрагмент или проекция на друг кадър от детството, за който се сещаме. Човешкото съзнание прави асоциации между различни спомени и създава устойчива, но погрешна представа, че нещо се е случило, предаде Mirror.co.uk.

 

 

Toва преливане между тях трудно може да се долови от мозъка ни още повече в тази ранна възраст. С течение на времето структурата на спомените става още по-сложна и подобни процеси се задълбочават. Изводът на учените е, че през първите няколко години от живота ни мозъка произволно си припомня различни случки, които са ни направили впечатление. Повече контрол над това придобиваме, когато станем на 5-6 години, а преди това всичко е в ръцете на съзнанието ни.

 

Още от Digital: Учени откриха, че използването на електричество е ключа към възстановяване на забравени спомени