Има много неща, които можем да направим, за да подобрим работата на лаптопа си, но има ли начин да удължим живота на батерията му? Един доста често обсъждан въпрос е дали е по-добре да оставим лаптопа да се зарежда или да го използваме на батерия. Отговорът, обаче не е много ясен. Нека видим какво мислят от MakeUseOf.

 

Опознайте батерията на лаптопа си

Има два основни вида батерия, които се използват при лаптопите: литиево-йонна и литиево-полимерна. Въпреки, че са две различни технологии, те работят по сходен начин, а именно, като произвеждат енергия чрез движението на електрони. Това движение също поддържа доброто състояние на батерията.

И за двата вида батерия важат следните правила (за модерни лаптопи):

 

  • Батерията не може да се презареди. Няма начин батерията да се зареди повече от възможното ако оставите лаптопа включен за зарядното през цялото време. Когато достигне 100%, тя ще спре да се зарежда и няма да започне отново, докато не падне до определено ниво.
  • Пълното разреждане на батерията ще я увреди. Ако оставите батерията разредена докрай за определен период от време тя може никога повече да не проработи.

 

Така, че, базирано на тези факти, доказваме ли, че е по-добре да оставите лаптопа си включен да се зарежда непрестанно? Не съвсем.

 

Какво уврежда литиево-йонните батерии

Истината за базираните на литий батерии е, че те са нестабилни. Започват да губят капацитет от момента, в който са произведени и има определени фактори, които забързват този процес:

 

  • Циклите на зареждане и разреждане. Всяка батерия си има краен брой на пътите, в които може да бъде заредена и разредена.
  • Ниво на напрежение. Колкото по-силно напрежение се подава от зарядното на батерията, толкова по-кратък е живота на батерията.
  • Висока температура, повече от 30 градуса по Целзий. Това може да предизвика непоправими повреди по батерията.

 

Последните две са главните, на които обръщаме внимание. Те двете поотделно доста съкращават живота на батерията, а ако ги вземем заедно, съкращението става значително.

 

Ниво на заряд

Когато зареждате литиево-йонната батерия до 100% всеки път, нейният брой на цикли заряд-разряд варира от 300 до 500. Всяко намаляване на нивото на заряд, обаче удвоява броя на тези цикли, докато не се достигне оптималното: при 58% заряд броят им е от 2400 до 4000. Значително по-голям. Тогава ще имате заредена на малко повече от половината батерия, но ще увеличите възможния ѝ брой зареждания над 5 пъти.

 

Топлината

Но освен това всичко зависи и от топлината. Високите температури, обикновено над 30 градуса по Целзий, скъсяват батерията на лаптопа, независимо от всичко, което правите, за да я запазите. Затова оставянето на лаптопа на задната седалка на колата в горещ летен ден далеч не е добра идея.

Когато ефектът от високата температура се прибави към ефекта от високото напрежение, повредите ще бъдат сериозни. Тестове показват, че ако оставим лаптоп, зареден на 40% при 40 градуса температура, след година капацитетът на батерията ще е спаднал с до 85%. Заредена на 100%, при същите условия, батерията ще загуби 65% от капацитета си за година.

Доказателството изглежда ясно. Ако държим батерията непрестанно на 100% заряд, това ще намалява живота ѝ бавно. Ако я държим на 100% заряд и на горещина, ще скъсим живота ѝ значително по-бързо.

Все пак трябва да се има предвид, че тежките задачи, като игра на игри или видео монтаж ще повишат температурата доста, а ако оставим лаптопа на възглавница или в не-добре проектиран кейс, ефекта ще е същия.

 

Трябва ли да вадим батерията

Ако топлината е толкова опасна, тогава възниква друг въпрос. Трябва ли да вадим батерията на лаптопа, докато той е на зарядно. Отговорът за лаптопите със запечатани батерии е ясен.

Но при тези с подвижни батерии зависи от производителя. Acer например, ни съветват да я вадим при всички възможни случаи. Apple, обаче, за моделите, произведени с подвижна батерия, казват да не се вади, независимо каква е причината.

Всичко, обаче, в крайна сметка опира до настройките за управление на захранването в лаптопа. Някои от тях намаляват мощността, когато няма батерия, докато други я намаляват, когато нивото на заряд спадне. Това може да намали производителността.

Ако все пак решите да вадите батерията, бъдете сигурни, че я съхранявате правилно: заредена на между 40% и 70% и на стайна температура.

 

Предложения

Странното е, че индустрията все още не ни е предоставила информация дали е по-добре да използваме лаптопа си на зарядно или на батерия.

Acer ни съветва винаги да махаме батерията, когато е включено зарядно, HP поставя границата на до две седмици непрестанно зареждане, а Dell твърдят, че няма проблем да държим лаптопа на зарядно през цялото време. Съветът на Apple, пък вече не е на официалния им сайт, но все още можете да го прочетете онлайн. То гласи: „перфектният потребител би използвал лаптопа си във влака и след това би го сложил да се зарежда в офиса. Това ще поддържа живота на батерията.”

Ако оставите лаптопа си включен в зарядното, надали скоро ще забележите някаква повреда в батерията, но ако винаги го използвате само на зарядно, след година капацитетът ѝ ще се е намалил значително. По същия начин, ако използвате лаптопа си само на батерия, по-бързо ще минете през циклите на зареждане и разреждане и живота на батерията ще е по-кратък.

Така, че трябва да се постигне някакъв компромисен вариант. Ползвайте лаптопа си на батерия някои дни и го дръжте в зарядното други. Но при всички случаи бъдете сигурни, че не е прекалено топло. Ако имате други предложения за това как да запазим по-дълго батерията на лаптопа си, споделете ги в коментарите.