Модерните технологии предоставят и все повече възможности да рециклираме боклуците и ненужните предмети в ежедневието ни и така да ги превърнем в полезни суровини. Вече можем да използваме раници, дрехи и дори чаши за кафе направени от стари автомобилни части или друга електроника. Pentatronic е името на нова компания, която планира да изведе тази концепция на съвсем различно ниво. Шефовете на този стартъп Джейми Хал и Йохан Бодекер си поставиха амбициозната цел да помогнат на света да навлезе в ерата на т.нар. "циркулярна икономика".

 

 

Според официалните данни на Pentatronic над 480 млрд. пластмасови бутилки са закупени в световен мащаб и това е огромно количество материал, който може да се използва за създаване на рециклирани обекти и предмети. Компанията смята да започне да събира цигарени отпадъци от началото на следващата година и след специални процедури на рециклиране да ги превърне в модерни мебели. Целулозният ацетат, който се съдържа във фасовете е само един от примерите за съединение, което може да се използва за многократна употреба, предаде Mashable.

 

 

За да реализират тези проект от Pentatronic ще си партнират с тайванската компания Miniwiz, която специализира в събирането на промишлени отпадъци. Дизайнерите на компанията вече работят усилено над първата си колекция от модерни столове, маси и други мебели, изградени от цигарени угарки. От Pentatronic ще демонстрират за първи път уникалните си продукти по време на London Design Festival. Рециклираните им столове се продават на цена от €229-€495. а най-евтината им маса струва €995.

 

 

Вижте какво се случва със смартфоните ни след като ги изхвърлим