Милиони потребители превърнаха домовете си във виртуални офиси и стаи за обучение. Световната пандемия продължава да създава затруднения в свободното придвижване и нормално ежедневие. Броят на хората, които работят от вкъщи вероятно ще продължи да се увеличава, което вдъхнови интересно изследване на Microsoft.

Проучването обхваща повече от 61 хил. служители, които анонимно отговарят на анкета от въпроси. Резултатите са публикувани в Nature Human Behaviour изданието и съпоставят времето от преди и след кризата с коронавируса. Основното заключение на експертите е, че дистанционната работа не подпомага и дори вреди на продуктивността.

Данните показват, че времето прекарвано от служителите в съвместна работа с други екипи отчита спад от над 25%, в сравнение с нивата преди избухването на пандемията от COVID-19, съобщава TechSpot. Социалната изолация влияе върху способността ни да обработваме и научаваме нова информация, което се изразява и в липсата на да достатъчно комуникация между отделните групи  и служители на компаниите.

 

 

Забелязва се увеличение на т.нар. "асинхронни" форми на комуникация, сред които имейли, SMS съобщения, корпоративни чатове и други дигитални методи за комуникация. Тези трендове се отразяват негативно на синхронната комуникация, която включва телефонни и видео разговори и реалните срещи лице в лице.

В крайна сметка служителите се затрудняват повече при достъпа и работата с информация, спрямо месеците преди пандемията. От Microsoft смятат, че оптималното решение е въвеждането на хибридни системи на работа, които могат да подпомогнат продуктивността и иновациите на бизнес средите.

Настоящите прогнози показват, че няма индикации за нормализиране на работния процес в месеците до края на 2021г.

 

Oще от Digital: Zoom и Microsoft Теаms са най-популярните приложения за дистанционна работа по време на пандемията