Съвременните лаптопи стават все по-тънки и достъпни, като всеки нов модел неизменно разполага с DisplayPort порт, който мнозина потребители възприемат като даденост. Организацията, която разработва този стандарт, обаче подготвя няколко много интересни подобрения, които да подобрят работата ни с този конектор в следващата му версия. Припомняме ви, че последната версия на DisplayPort бе представена преди две години и включваше поддръжка за два монитора с 4K резолюция

 

От Gizmodo сега ни информират, че DisplayPort 1.4 ще изведе тази функционалност на изцяло различно ниво, тъй като ще позволи на устройствата с него да показват съдържание с 8K разделителна способност. Другото подобрение в новия стандарт е свързано с поддръжката за High Dynamic Range (HDR) видео, не само през DisplayPort, но и с USB Type-C конекторите. Oт своя страна той използва Display Stream Compression технологията, която може да компресира кадрите без това да влияе на високото качество на картината. 

 

Така новият стандарт ще позволи мониторите и другите устройства с него да възпроизвеждат съдържание в 8K резолюция при честота от 60Hz с наситени HDR цветове или 4K HDR клипове със 120Hz. DisplayPort 1.4 ще е в състояние да стартира аудио в 32 отделни канала при честота на семплиране от 1536kHz и така да гарантира максимално качество на звука. Все още не знаем кога можем да очакваме премиерата на първите устройства на пазара, които се възползват от предимствата на новия стандарт, но вероятно в следващите месеци ще научим повече детайли за това.

 

Вижте новите HDMI кабели ще могат да възпроизвеждат видео с 4K резолюция