Вижте още видеото Как да активирате геймърския Game bar на компютър с Windows

 

В последно време цените игровите конзоли и на игрите за тях растат с пълни темпове. Как обаче ви се струва да дадете няколко десетки хиляди лева само за една игра? Звучи ви невероятно, но е факт, защото в наши дни колекционери дават колосални суми за стари игри. Като най-ценни са не само старите и редки, но и също така не разопаковани и неразличими от нови бройки.

 

 

През 2020 година една такава игра на Nintendo Entertainment System бе продадена за рекордните $156 000. Това обаче е нищо на фона на цифрата, която достигна една от първите бройки на играта Super Mario Bros. Текущата цена в търга, който е обявен за нея е $310 000, каро цифрата продължава да расте.

Толкова уникална е тази бройка на играта, не само защото е като, но и защото кутията има специална маркировка, която показва, че това е най-първата тестова версия, създадена през далечната 1985 година.

 

 

Всъщност обаче това не е най-скъпата оригинална дискета на Super Mario, но е официално продадената за най-много пари. През 2019 година в поредицата „Pawn Stars“ на History Channel, в зложната къща идва колекционер, който иска да продаде своето оригинално копие от специална серия, произвеждана в периода 1985-1986 година.

Цената, която той иска за своето парче от историята на гейминга е с седем цифрена - $1 000 000.

 

 

Във видеото обаче се доказва, че не винаги исканото е еквивалентно на даденото. Повикан е експертът Дениз Кан, който е създател на сертифициращата компания Wata Games. От казаното от него става ясно, че историята познава предложения до $300 000 от което става ясно, че обявената от продавача цена от милион е малко завишена, но е факт, че тази игра има много голяма колекционерска стойност, която с всяка следваща година ще расте още повече. Но крайният резултат е, че до продажба не се стига.