Нанотехнологиите позволяват на съвременните електронни джаджи да стават все по-компактни и в някои случаи впечатляват с миниатюрните си размери. Редуцирането на големината, обаче налага и разработването на смарт материали и проводници, които да им позволят да функционират. Екип от изследователи на North Carolina State University, които работят над подобни концепции сега привличат вниманието ни с последния си проект.

Учените разработват заедно със свои колеги от NC State прототип на дишащ материал, който съдържа на повърхността си електроди. Това го прави подходящ за различни приложения от регистриране на EKG данни до контролиране на видео игри. Конкретното направление, над което работят учените е биомедицината, но уникалния материал е възможно да се интегрира и в джаджи за забавление.

Един от тестовете включва игра на Tetris с използването на ръкав произведен от тази тъкан, който се използва като контролер за управление. Вече сме виждали идеи за умни дрехи и това също са продукти, които могат да се възползват от предимствата на новия материал на учените.

 

 

В основата на тъканта е еластичен полимер, който е предварително накиснат в специален разтвор от наночастици. Следващата фаза от проекта е да се нагрее до достатъчна температура, за да се запечатат проводниците на желаните позиции. Така се създават порести електроди, чрез т.нар. "метод на фигурата на дишането".

Учените твърдят, че производствения процес е достатъчно опростен, за да може лесно да бъде въведен в експлоатация за големи количества от материала. Това е само част от проекта им да се създаде ново поколение електропроводими материали, които да намерят място в още по-добри сензори, които можем да носим в дрехите и потребителски интерфейси.

Съчетанието на този материал с други уникални технологии, като например 2.5-нанометров 3D транзистор на специалистите от MIT може да се ускори навлизането на концепцията за преносими компютри вградени в смарт тъкани. Дотогава подобни иновации ще намерят място в умни устройства като геймърски аксесоари и медицински сензори.

Интеграцията на малки модули, върху кожата на пацитентите би могла да се използва в сфери като електрокардиографията и електромиографията.

 

Още от Digital: 6 високотехнологични материала за производство на спортни стоки и дрехи