Компанията притежава правата върху няколко наистина озадачаващи технологии.През 2013 година от изследване на Масачузетския технологичен институт (MIT) стана ясно, че инженерите и изследователите на Google получават одобрение за около десет патента на ден. Това означава, че компанията днес разполага с хиляди патенти и неслучайно отдавна е в списъка с 10-те фирми получили най-много одобрения за патент в САЩ. Някои от технологиите, чиито права притежават Google, обаче, са доста необичайни. Ето част от тях:

 

1. Услуга за създаване на статуси в социални мрежи, които да приличат на изрезки от комикси. Текстът се публикува в балончетата за текст.

 

2. Плаващ информационен център представляващ товарен кораб, който черпи енергия от приливите и я превръща в електричество за захранване на сървъри.

 

3. Джаджа, която проектира тъч клавиатура на дланта ни.

 

4. Електронна таутировка за врата съдържаща микрофон и безжичен предавател за запис на звук в смартфон или друго устройство.

 

5. Щека за вървене с вградена камера и сензори за определяне на местоположението.

 

Още от Digital: 5 любопитни неща, които е добре да знаем за нанотехнологиите

 

6. Метод за рекламиране основан на моментните климатични условия. С негова помощ ще могат да се създават, например, реклами за слънчеви очила при особено топло време.

 

7. Мобилно приложение за лесно разделяне на сметката от заведения за хранене.

 

8. Система за определяне на въздействието на рекламите на базата на това колко дълго задържа погледа си върху тях потребителят.

 

9. Виртуален асистент, който сам публикува съдържание във Facebook или Twitter.

 

10. Създаване на обект с ръце (например сърце) и използване на този жест за активиране на определени услуги чрез устройство от типа на Google Glass.