Геймърите продължават да са изправени пред сериозен недостиг на компоненти, особено по отношение на видео картите от последно поколение. Представителите на NVIDIA GeForce RTX 30 Series е твърде трудно да бъдат открити във водещите търговски вериги. Наличният инвентар е лимитиран и се изкупува твърде бързо, но също така допринесе за ръст в цените на хардуера.

В интернет могат да се открият оферти за NVIDIA GeForce RTX 3080 на цени, които надхвърлят значително реалната стойност. AMD също са засегнати и изпитват проблеми с дистрибуцията на видео карти от последно поколение. Внушителният интерес към генерирането на криптовалутата от началото на пандемията на свой ред допринася за влошените доставки.

Пазарните наблюдатели не очакват стабилизиране в следващите месеци, като от TrendForce дори прогнозират ръст в цената на още един ключов хардуерен компонент. Това е DRAM паметта и развитието на процесите ще се отрази на всички водещи производители в световен мащаб.

 

 

Вече ви съобщихме, че цената на DRAM паметта ще се увеличи с 13-18% през второто тримесечие на 2021г. Актуалната ситуация, обаче е принудила ревизия в оценката на TrendForce. Проблемите във веригата за доставки ще доведат до допълнително оскъпяване на крайната цена на DRAM памет за компютри. Вместо първоначалните 13-18% анализаторите вече очакват ръст от порядъка на 23-28%, съобщава TechRadar.

Новият доклад прогнозира и допълнително 5% увеличение на DRAM за сървъри, с което цената ще отбележи ръст от максимум 25%. Прогнозите обхващат второто тримесечие на календарната година. Високото търсене на потребителите ще продължи, като кризата с недостига на полупроводници изглежда ще се усложнява.

Ревизираната оценка на TrendForce означава, че цената на 16GB DDR 3200 RAM модул с актуална цена от $114 вече ще струва $146. В заключение ще допълним, че по-високата цена на DDR4 RAM паметта ще се отрази на много хардуерни продукти на производителите през 2021г.

 

Още от Digital: Глобалният недостиг на компоненти ще увеличи цената на смартфоните с Android