В това свое видео ревю, екипът на Digital.bg ще ви покаже едно устройство, което е задължително за съвременният човек, който е привърженик на „Smart Home“ идеологията на бъдещето. Уважаеми дами и господа, в ръката си държа D-Link EXO AC3000 (DIR-3060) – един от най-добрите рутери за 2019г.

За разлика от останалите рутери, при които дизайнът е скучноват, тук определено можем да кажем, че визията е ефектна. EXO AC3000 идеално може да се впише във визията на всеки модерен умен дом. Корпусът е толкова ефектен, че спокойно можете да оставите рутера на показ, а не да го криете някъде. Дори и да решите да не бъде на показ, моделът е достатъчно компактен и не заема много място. Габаритите са 221.8мм на 201.4мм, с дебелина 58.8мм. Теглото на джаджата е 578гр. Корпусът е направен от няколко различни вида поликарбон с ефектна, устойчива на цапане обработка. В горната част на тялото е разположена мрежа, която служи като пасивен охлаждащ елемент. Такъв тук е наложителен, защото хардуерът на D-Link EXO AC3000 е доста сериозен.

Вътре се намира мощен двуядрен процесор. Рутерът е трибандов, тоест Wi-Fi сигналът му има на разположение MU-MIMO технология която гарантира възможно най-бърз интернет до колкото се може повече устройства. Имате на разположение две 5GHz и една 2.4GHz. Така в един съвременен Smart Home можете да свържете към по-бавната лента да речем осветлението, а към двете по-бързи, Smart телевизорите си, аудио системата, смартфоните и лаптопите. Така те всички ще имат едновременно достатъчно надеждна интернет връзка. Можете и да направите отделна Wi-Fi мрежа за гости, която да използва една от трите ленти.

Рутерът има на разположение технологията Wave 2, която ви гарантира доста по-бързи скорости на безжичен трансфер на информация в сравнение с почти всички други рутери, които се предлагат днес на пазара. Максимумът е 3000Mbps, което е 5 пъти по-бързо в сравнение с предходната Wireless N технология. Тя гарантира скорост до 600Mbps.

Не можем да не отбележим, че EXO AC3000 е притежател на престижната награда за защита на McAfee. Това е един от най-защитените рутери, които сме тествали до момента. Едно на ръка имате защита за всички устройства, които сте свързали към мрежата на рутера, друго че имате възможност да използвате функция за "родителски контрол". Чрез нея можете да ограничите достъпа на определени устройства до различно съдържание. Така например когато са свързани към домашната Wi-Fi  мрежа, децата ви няма да могат да ползват социални мрежи или да влизат в определени сайтове. Освен това, две години след закупуването на рутера имате възможност да използвате безплатно McAfee LiveSafe, който блокира достъпа на всякакви вируси, зловреден и шпионски софтуер.

Благодарение на общо 6-те антени по корпуса си, AC3000 има изключително добро покритие дори през плоча на съседен етаж. Ако все пак искате да увеличите още зоната на покритието си, можете да използвате Range Extender D-Link DAP-1620. Сигурно сте се сблъсквали или сте чували за така наречените "мъртви Wi-Fi зони". Това са зоните в които преминавате между покритието на рутера и Range Extender-ите му. С EXO AC3000 такъв проблем няма срещнете, защото D-Link са го решили още преди да се е появил.

Периферната свързаност на рутера е изключително богата. Тук има цели 4 Gigabit LAN порта, освен входящият за интернет. Имате и два пъноразмерни USB порта, като единият е от по-бързата и надеждна версия 3.0. Скоростта му достига 4.8GB/s в сравнение с до 480MB/s при USB 2.0. Това са захранващият порт и бутона за активиране, а до тях е дупчицата за ръчен Reset. В никакъв случай няма да ви се налага да го използвате често, защото рутерът има на разположение технология за саморестартиране на мрежата при нужда. Свързването на устройства към рутера може да става много бързо, без да се въвеждат пароли. За това спомага бързият WPS бутон.

 

D-Link EXO AC3000 е съвместим с Google Assistant и с Amazon Alexa, което ви позволява да проследявате качеството на интернет връзката си, например задавайки въпроса “Hey… What's the status of my network?”.