В това свое видео ревю, екипът на Digital.bg ще ви покаже един доста интересен рутер за домашна или офисна употреба, който успя да привлече вниманието не сам ос визия, но със сериозни технически параметри и иновации. Уважаеми дами и господа - D-Link DIR-2660 EXO AC2600.

Дизайнът на рутера определено е ефектен и запомняш се. Ако трябва да го определеим с една дума, то най-подходящата би била "футуристичен". Още повече, че антените му изглеждат като пипала на нещо което идва от космоса. Антените са с огромен диапазон на настройка и така интернет сигналът ще може да покрие средно голям офис или дом, без да добавяте екстендъри, а такива тук могат да се свържат, но за тях ще говорим по-късно.  Корпусът на D-LINK DIR-2660 е направен от здрав черен поликарбон с матирана обработка. Има и тъмно сиви елементи, като те са там, където се намира охлаждането. А охлаждане има, защото тук вътре е поместен доста сериозен хардуер, включващ 2-ядрен процесор ARM с 880MHz тактова честота и 256MB RAM памет. След бюджетният DIR-1960/AC1900 който вече ви показахме във видео ревю, DIR-2660 е другият бюджетен модел в новата Echo Smart Mesh серия на D-Link. За тези които не познават Mesh, ще кажем, че най-общо, това е технология, която ви позволява да използвате Range Extenderi през Wi-Fi, които увеличават зоната на интернет покритието ви.

 

Периферията на рутера е достатъчно богата. По нейното продължение намираме цели 4 Gigabit LAN входа, USB 2.0 и още един по-бърз USB 3.0 порт. Той ви позволява да го използвате като домашен мултимедиен сървър DLNA, за споделяне на външен HARD чрез SAMBA или дори за включване на голяма флашка. Имате бутон за активиране, за Reset,  бърз WPS бутон за свързване на устройства. Но преди да правите това, трябва първо да направите първоначалното стартиране и свързване на D-LINK DIR-2660. За тези от вас, които са си купили рутера и сега са го разопаковали, ще направим един кратък туториъл. Свържете захранването към електрическата мрежа.

 

 

След това свържете рутера към модема посредством  LAN кабела който имате в комплект. Сега свалете D-Link Wi-Fi приложението от Google Play или App Store, в зависимост от това дали сте с Android смартфон или с iPhone. Стартирайте приложението и натиснете „+“, за да добавите ново устройство. В кутията на рутера има книжка с инструкции, в която има QR код, който трябва да сканирате посредством камерата на смартфона си. В долната част на рутера има LED диод, който ще ви извести когато връзката е осъществена. D-LINK DIR-2660 работи под две мрежи - 2.4GHz или 5GHz, като сега можете да изберете, коя от двете искате да използвате.

 

 

При тях скоростите са съответно до 800Mbps и до 2533Mbps. Тези скорости са ви напълно достатъчни, че безпроблемно да стриймвате видео с висока резолюция или да играете онлайн игри без какъвто и да е лаг. Всъщност можете да правите и двете неща успоредно от различни свързани устройства, като това няма да повлияе на качеството на едното за сметка на другото, както се получава при по-нискокачествените рутери. Рутерът е двубандов и има поддръжка на MU-MIMO, което от друга страна ви позволява да направите мрежа за лична употреба и мрежа за гости ил иработна мрежа и такава за забавление. Тук ще отбележим, че D-Link има вграден Speedtest, който ви дава пълен мониторинг за скоростите с които работи рутера. Wi-Fi сигналът няма мъртви зони и така когато преминавате от стая в стая, няма да губите обхват.

 

 

Винаги съветваме зрителите и читателите си да залагат на сигурността. Можете да защитите устройството и домашната си мрежа с надеждни пароли. С DIR-2660 обаче D-LINK ви дават като бонус още сигурност. Това е безплатен абонамент за McAfee Secure Home Platform и McAfee LiveSafe който е безплатен за първите 2 години след покупката на рутера. Специфичното при този защитен софтуер е, че може да бъде инсталиран на неограничен брой смартфони, таблети или лаптопи които работят в мрежата на рутера. McAfee ви позволява да използвате и функцията за родителски контрол, която ограничава достъпа до неподходящо съдържание в определени интернет сайтове при достъп до интернет мрежата на D-Link рутера.