Със сигурност ви се е случвало поне веднъж да пробивате стени, за да прекарате интернет от коридора до някоя от стаите в апартамента си. Много неприятно занимание което не винаги можем да свършим сами, развали пресно боядисаните стени, струва пари и води след себе си шум и мръсотия. Да, днес вече слагаме рутера в антрето и решаваме проблема с безжичният интернет, но понякога има устройства които налагат връзката да бъде жична през LAN. Например IP телевизията за която високата скорост на интернет връзката и липсата на прекъсвания са много важни. Решение има и то се казва D-Link DHP-P601AV PowerLine AV2 1000. Как работи тази джаджа ли? Останете с Digital.bg и ще разберете в следващите няколко минути.  

 

Първо да погледнем какво има в кутията. Комплект от два DHP-P600AV контакта и два LAN кабела, инструкции и инсталационен диск. Сигурно се чудите, как работят тези устройства?! Не бъркайте, това не са Smart кабели чрез които можете да управлявате от смартфона си включването на уредите свързани към тях. Целта на D-Link е била да създадат устройство което ви помага да използвате електрическата мрежа вместо LAN.

 

 

За целта включвате единия контакт непосредствено до рутера или LAN входа в апартамента си. Във втория случай включете кабела директно, а ако е през рутер, използвайте жълтия който имате в комплект. Сега поставете втория DHP-P600AV да речем в спалнята си и просто свържете телевизора си посредством втория кабел. Така вече можете да се възползвате от IP телевизията на доставчика си в пълният ѝ блясък с гарантирано качество и скорости. D-Link DHP-P601AV PowerLine AV2 1000 е гигабитово устройство – тоест интернета който транслира достига скорости до 1000Mbps.

 

 

Устройствата са с красив поликарбонов корпус който се вписва в интериорният дизайн на почти всеки дом. Но, защо в DHP-P600AV има розетка?! Именно по тази екстра, устройството превъзхожда по-обикновените такива, които могат само да транслират LAN сигнал през електрическата мрежа. С PowerLine AV2 1000 вие не губите контакта и към него можете да свържете какъвто и да е електроуред. DHP-P600AV има Passthrough панел, който включва филтриране на шума, което помага да се предотврати шумът от сигнал от електрическо устройство, включено в гнездото, да повлияе на вашата PowerLine връзка.

 

 

В комплекта DHP-P601AV PowerLine AV2 1000 имате два контакта DHP-600AV, но без проблем можете да вземете още комплекти и да го свържете в обща мрежа. Много подходящо решение за малки семейни хотели и офиси.

 

 

D-Link са помислили и за сигурбността. D-Link DHP-P601AV има 28-битово AES шифроване на данните които минават през устройството. Така зложелатели не могат да достигнат до тях. Когато не използвате жичен интернет известно време, контактът автоматично изключва LAN функционалността си и по този начин консумацията на електроенергия се намалява с до 85%.

 

 

Цената на която Powerline адаптер кита D-Link DHP-P601AV се предлага в България е около 100лв.