Често получаваме зрителски и читателски питания, в които имате нужда от съвет или помощ при избора на дадено технологично устройство. Ние от Digital.bg винаги отговаряме на тях, а на по-интересните и под формата на видео ревюта. Така и ще направим в днешното, което бе провокирано от писмо което гласеше: "Здравейте, имам голяма, триетажна къща за гости в Балкана и искам да прекарам Wi-Fi интернет навсякъде в нея. Какъв рутер ще ми препоръчате, защото какъвто и да взема, все не успявам да покрия цялата площ?" За съжаление няма рутер който да покрие толкова голяма площ и просто щяхме да кажем на зрителя ни, че ще трябва да инвестира в малко по-сериозна мрежа, но случайно открихме един много интересен продукт на D-Link, който не само привлече вниманието ни, но идеално ще реши проблема с Wi-Fi покритието в по-голяма къща. Уважаеми дами и господа - Covr-C1203.

Това е кутията в която идва устройството, което още тук ще направим пояснение, че не е просто поредният мощен рутер, а същинска двубандова домашна Wi-Fi система, която се състои от общо три модула със самостоятелно захранване за всеки. Само основният трябва да е свързан чрез LAN към мрежата, при останалите връзката става безжично.

Първото нещо което ни се набива на очи е уникално красивият дизайн и липсата на каквито и да е грозно стърчащи антени. Корпусът е направен от висококачествен поликарбон, а размерите са съвсем компактни. Можете да скриете Covr-C1203 навсякъде или да го оставите като объл аксесоар до нощната лампа. В задната част на корпуса, над WPS има втори бутон, който отваря горният капак. D-Link са помислили за това, че може златистото да не се вписва в интериорният ви дизайн и цветът може да бъде сменен с небесно син който върви в комплект са Wi-Fi джаджата.

 

 

Идеята на домашната интернет система на D-Link е, че в нея всяка от клетките улавя от сигнала на съседната си и го усилва. Да кажем, че сте в триетажна къща - поставяте основният модул на вторият етаж, а другите два горе и долу. Независимо, че ги отделят плоча и стени, покритието остава достатъчно добро. Също така можете да използвате Covr-C1203 и за покриване на по-голяма площ на един етаж или дори в съседни сгради.

 

 

Как да свържете D-Link Covr-C1203? Включете захранването към електрическата мрежа. Вземете смартфон или таблет и сканирайте QR кода на кутията или просто свалете "D-Link Wi-Fi" приложението от Google Play или от App Store, ако сте с iPhone. Отворете приложението и натиснете върху "Инсталиране на устройство", там открийте Covr C1203, изберете и създайте нова мрежа. Сега свържете LAN кабела който имате в комплекта към порта на основното устройство. Другият край свържете към модема на интернет доставчика си. Сега вече можете да конфигурирате безжичната локална мрежа от приложението на смартфона или таблета си. Дайте име и парола за новата си Wi-Fi мрежа и свържете към захранването останалите 2 модула.

 

 

Ако някой от тях се намира прекалено далеч от основното тяло, логото в горната му част ще мига в бяло, когато е на достатъчно близко разстояние, светлината свети постоянно. Ако няма интернет връзка, логото мига в оранжево. Приложението ви дава много и различни възможности. Можете да следите колко и какви устройства са свързани в мрежата, и например да изключвате интернета на децата си в определен час.

 

 

Ще отбележим също така наличието на MU-MIMO технология и че D-Link Covr-C1203 поддържа до 1.2Gbps което означава, че свързвайки смарт телевизора си безжично, спокойно можете да гледате 4K филми без да ви се налага досадното буфериране както на слабите рутери. Тествахме Covr-C1203 в реални условия в 5 етажен блок, като поставихме модулите на 1-ви, 3-ти и 5-ти етаж. В резултат, в мрежата чрез измерващо приложение отчитаме постоянна скорост от 95 мегабита за сваляне и 40 за качване на информация. 

 

 

Към момента D-Link Covr-C1203 може да бъде закупен в България с цена от малко над 300лв.